Nieuws

REC wordt weer opgestart

HARLINGEN – De reststoffen-energiecentrale (REC) wordt momenteel opgestart, na de storing van vorige week donderdag, en de reparatie die daarop volgde. Bij die storing kwamen rookwolken in de gebouwen van de REC en deze sloegen vervolgens neer op bedrijven ten zuiden van de afvaloven. De oorzaak van de storing was een ‘knalpijp’ en volgens experts is dat een structureel probleem van de afvaloven. Er komt een onderzoek naar de gevolgen voor de directe omgeving.

“De afgelopen dagen is keihard gewerkt om de REC na de ketellekkage van vorig week weer in bedrijf te krijgen”, meldt Omrin op zijn website. “De verplichte persproef was woensdag geslaagd, waarna de vuurvaste bemetseling in de ketel is gerepareerd. Na het verwijderen van de steigers kon de ketel daarna volgens een strikte opwarmcurve worden opgestart. Het opwarmen van de ketel is donderdagmiddag begonnen. Naar verwachting kan de REC zaterdagochtend het eerste afval weer verbranden en weer duurzame energie produceren. Momenteel doet Arcadis een onafhankelijk onderzoek naar de rookwolk die tijdens de overdruk gedurende 2-3 minuten is ontsnapt. Naar aanleiding van de lekkage in de ketel kijkt Omrin ook naar het verder optimaliseren van de ketelwand.”

 

In het verleden werd de afvaloven steeds vaker getroffen door lekkages in ‘de ketel’. Dat zou komen doordat de afvaloven op de grens van het technisch haalbare werkt. Uiteindelijk heeft Omrin een miljoenen kostende renovatie uit laten voeren. Na enige tijd kwamen er echter weer enkele ‘knalpijpen’, en vorige week dus weer.

Afvalovenexpert Johan Vollenbroek: “De zoveelste ketellekkage laat zien dat de ketel kennelijk niet bestand is tegen de hoge temperaturen in combinatie met de hoge zuurconcentraties (waaronder zoutzuur) in de gassen.” Stichting Afvaloven Nee brengt het probleem van de snelle slijtage al langer onder de aandacht. “Meerdere experts hebben al aangetoond dat de basisconstructie niet klopt. Het is dan ook wachten op de volgende storing.”

Zie ook een eerder bericht over onder andere haperingen rond het communicatieprotocol.

|Doorsturen