Nieuws

Raadselachtig boekje te koop

Trouwe lezers herinneren zich misschien een oproep uit een zomerse Harlinger Courant van 2019. Iemand tikte een partijtje clichés uit de nalatenschap van een drukker op de kop, waarschijnlijk uit de periode 1935-1940. Tussen de afbeeldingen zaten onder andere het Harlinger stadhuis, de Oude Buitenhaven en de Rijks HBS. ‘Voor welke publicatie zijn deze drukwerkclichés ooit gemaakt?’, was de vraag. Maar het bleef daarna angstwekkend stil. 

Bestuursleden van Oud Harlingen spitten hun boekenplanken door, de Koninklijke Bibliotheek werd benaderd, het internet werd afgestruind, maar alles zonder resultaat.

Namens Oud Harlingen ging Chris Elsinga op zoek in Vlaardingen, waar de clichés naar verluidt ooit gekocht waren. Bij drukkerijen in die stad werd navraag gedaan, het archief met toeristische gidsen van het Nationaal Uitgevers- en Reclamebureau Vlaardingen werd doorgevlooid, de plaatselijke historische vereniging werd ingeschakeld en ook het gemeentelijk archief van de haringstad ging op zoek. Allemaal vergeefs.

Nog steeds is volkomen duister wie de tekenaar is geweest. En mogelijk zijn de clichés destijds nooit echt gebruikt? Dat laatste is inmiddels veranderd, want uitgeverij Triona Pers stelde er nu een bibliofiel boekje van 16 pagina’s mee samen. ‘Harlingen omstreeks 1940’ is met hand gezet en gedrukt in een oplage van 50 exemplaren. A € 5,95 exclusief verzendkosten is nog een klein aantal te koop via www.zolderman.nl/triona/overig.html.

 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda