Nieuws

Provincie, Wetterskip Fryslân en Vitens roepen gezamenlijk op tot waterbesparing

Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en waterbedrijf Vitens roepen mensen op om zuinig te zijn met water. Dat deden ze vanmiddag op een gezamenlijk persmoment in het provinciehuis in Leeuwarden. Door de droogte is het gebruik van oppervlakte-, grond- en drinkwater ongekend hoog. Vitens constateert dat in de provincie de drinkwatervraag meer dan 30% hoger is dan normaal, terwijl de vakantieperiode al begonnen is.

 

De provincie is bezorgd over de zwemwaterkwaliteit. De blauwalg rukt op. Op www.zwemwater.nl kunnen mensen zien waar het veilig is om te zwemmen. De provincie doet ook een dringend beroep op pleziervaarders, om vuil water niet te lozen maar naar een inleverstation te brengen. Zwemmen in kanalen en vaargeulen is verboden, net als springen van bruggen.

Noodzakelijke maatregelen

In sommige delen van de provincie is de waterdruk door het hoge watergebruik dusdanig laag dat er minder water uit de kraan komt. Dit kan vooral tijdens piekmomenten voorkomen, en dit kan bij hoge gebouwen tot problemen leiden.

Behalve het spreiden van gebruik is substantiële waterbesparing noodzakelijk: geen drinkwater voor het sproeien van tuinen, het wassen van auto’s of ramen van gebouwen. Verder het advies om kort te douchen. Deze oproep geldt voor alle klanten van Vitens: zowel huishoudens, agrariërs als het bedrijfsleven.

Beregeningsverbod

Wetterskip Fryslân heeft een beregeningsverbod voor oppervlakte- en grondwater afgekondigd. Deze drastische maatregel is uitzonderlijk, maar noodzakelijk, aldus het waterschap. “We hebben geprobeerd het zo lang mogelijk uit te stellen, maar we moeten nu keuzes maken. Momenteel is de vraag naar water groter dan het wateraanbod. Daarom lukt het niet langer de waterpeilen op hoogte te houden. Hoe beter we nu met water omgaan, hoe langer we het kunnen volhouden”, zegt Marian Jager, loco-dijkgraaf van Wetterskip Fryslân.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda