Nieuws

Protest en petitie tegen afvaloven

HARLINGEN – Volgende week vrijdag, tijdens de aandeelhoudersvergadering van Omrin, wordt er geprotesteerd bij de afvaloven, vanaf 14.00 uur. Het protest wordt georganiseerd door Afvaloven Nee. De stichting is tevens een petitie gestart, die zal worden overhandigd aan de aandeelhouders (de Friese gemeenten).

Aanleiding zijn de aanhoudende storingen, de blijvende zorgen over de volksgezondheid en de structurele slechte communicatie door het Friese afvalbedrijf, aldus stichting Afvaloven Nee (SAN). “Storingen, veroorzaakt door roestende stoompijpen, zijn een terugkerend probleem. Dit komt doordat de oven boven zijn technische kunnen functioneert. Ondanks alle stevige woorden van gemeenten, provincie en veiligheidsregio blijft de afvaloven gewoon draaien. Burgers lopen dus continu het risico geconfronteerd te worden met nieuwe storingen en daardoor gezondheidsrisico’s. En daartegen wordt geprotesteerd.”

SAN meldt dat de vergadering eerst gehouden zou worden in Harlingen, maar verplaatst is naar Oudehaske nadat het protest werd aangekondigd. “Dat betreuren we”, zegt Hans Gillissen van SAN. “Groter kun je de afstand niet maken. De REC staat in Harlingen; hier kun je met de mensen praten.” Het protest zal als gepland bij de afvaloven plaatsvinden; een delegatie van SAN zal de petitie in Oudehaske aanbieden.

De petitie staat op www.petitiestarter.nl. Fedde-Jaap Tjalsma maakte een video met achtergrondinformatie over de problemen met de afvaloven: youtu.be/POteXEWHQgg

|Doorsturen