Nieuws

Programma reünie ‘200 Jaar maritiem onderwijs in Harlingen’ is rond

Ter gelegenheid van 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen wordt op zaterdag 26 mei aanstaande een feestelijke reünie gehouden voor oud-leerlingen en personeelsleden. Het programma is inmiddels definitief vastgesteld en speelt zich af op- en rond de gebouwen van de Maritieme Academie Harlingen aan de Almenumerweg, in het stadscentrum en in de Nieuwe Willemshaven.

Uiteraard staat deze dag de onderlinge ontmoeting centraal. Oud-leerlingen en oud-collega’s ontmoeten elkaar om samen oude schoolherinneringen op te halen. Het programma duurt van 10.30 tot 20.00 uur. Er hebben zich al honderden deelnemers aangemeld. De inschrijving staat nog steeds open. Via de website maritiemeacademieharlingen.nl en de button ‘200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen’ kan men zich aanmelden. Aanmelding vooraf is in verband met de voorbereidingen zeer gewenst.

 

Het programma begint en eindigt in de feesttent op het voorterrein van de Maritieme Academie Harlingen. Om 11.00 uur vindt daar een openingsprogramma plaats en wordt aansluitend de lunch genuttigd. Het (mid)dagprogramma is naar vrije keuze invulbaar. Aan het eind van de middag wordt de reünie afgesloten met een warm-koud buffet en optredens van de Makkumer Blues Brothers en Frerik de Swetser.

 

Inloop symposium

In de recreatiezaal van de Maritieme Academie Harlingen wordt van 13.30 tot 16.30 uur het Symposium ‘200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen’ gehouden. Dat wordt georganiseerd door de Wurkgroep Maritime Skiednis namens de Fryske Akademy. Hier zullen verschillende historici, waaronder de schrijver van het jubileum boek Jur Leinenga, ingaan op de verbinding tussen het heden en het verleden van het Maritiem Onderwijs door de eeuwen heen. Reüniedeelnemers die hier even sfeer willen proeven, kunnen vrij in en uit lopen.

 

In de schoolgebouwen aan de Almenumerweg kunnen de deelnemers aan de reünie kennismaken met het hedendaagse moderne maritieme onderwijs. Het full mission binnenvaart simulatorencentrum en de zeevaartsimulatoren springen daarbij in het oog evenals het lifeboat trainingscentrum op het voorterrein van de school. De nieuwste aanwinst,  de Lego Mindstorms Studio waar robotisering en autonoom varen centraal staan, zal zeker ook de aandacht trekken. En verder zijn er in de klaslokalen speciale gastlessen door oud-docenten. En er wordt oud filmmateriaal van bootsman Beers vertoond. In het restaurant worden onder de strenge maar rechtvaardige leiding van hofmeester Visser aardappelschilwedstrijden gehouden.

 

Trosgooien

Natuurlijk is de moderne huisvesting van de huidige generaties leerlingen ook geopend evenals de bijbehorende recreatieruimtes, restaurant en studieruimtes. Ook vindt er een speciale editie van het WK Trosgooien plaats. Voor de winnaar staat een beker klaar en eeuwige roem.

De reünisten kunnen in het centrum van Harlingen de expositie ‘200 jaar Maritiem Onderwijs in Harlingen’ in het gemeentemuseum het Hannemahuis bezoeken. Ook kan langs de vroegere schoollocatie ‘het Oude Weeshuis’ aan de Zuidoostersingel worden gewandeld waar vroeger de oude zeevaartschool gevestigd was. Eveneens kunnen er onder  leiding van stadsgidsen wandelingen in het centrum van Harlingen worden gemaakt. Vertrek en eindpunt is de Maritieme Academie.

 

In de Nieuwe Willemshaven zijn de opleidingsschepen Prinses Maxima en ms Emeli te bezichtigen. De reünisten kunnen in dezelfde haven ook een bezoek brengen aan de in aanbouw zijnde replica van het expeditieschip van Willem Barentsz. Aan de Zuidoostersingel , bij de ligplaatsen van de Maritieme Academie, worden onder deskundige leiding wedstrijden wrikken  gehouden.  

De scholen die samen de 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen vorm hebben gegeven, zijn Middelbare School voor Scheepswerktuigkundigen, KOFS Oranje Nassauschool voor Rijn-, binnen- en kustvaart, Binnenvaartavondschool, Noordzee College afdeling Rijn-, binnen- en kustvaart, Maritieme Academie Harlingen VMBO en Maritieme Academie Harlingen MBO (NOVA College).

|Doorsturen