Nieuws

Prettig drukke Koningsdag in Harlingen

“Weer eens keer de hele dag wat te doen. Wat gesselug je”, hoorden leden van het Centraal Comité afgelopen vrijdag, Koningsdag, de hele dag door.

Door Joop van der Heide

(Foto’s: Joop van der Heide, Nelly Romar)

Rond half zeven kwamen de eerste marktkooplui naar de Zwarte Marktlocaties op de Lanen, Simon Stijlstraat en Kleine Bredeplaats en waren Rotarians al volop in de Engelse Tuin bezig met de laatste voorbereidingen voor het Tuinfeest. De Stedelijken begaven zich naar het dak van het Stadshuis voor de koraalmuziek, en de mannen van gemeentewerken zorgden voor de Nederlandse driekleur en oranje wimpel. Bode Jan Hoogland was druk in de weer met koffie en een mooi aantal Harlingers beluisterde de klanken van de traditionele koraalmuziek over de Noorderhaven.

 

Tegen half tien trommelden de muzikanten en colorguard van Hosanna zich door de stad naar het Ate Zijlstraplein om samen met het Stedelijke en de Boegspetters de aubade te ondersteunen. Een paar honderd Harlingers kwamen naar de Noorderhaven, zongen volop mee, keken naar een mooi showtje van de Colorguard van Hosanna en ze luisterden naar een speech van burgemeester Sluiter. Die maakte een mooie verbinding tussen vier gedecoreerde Harlingers - zij kregen een koninklijke onderscheiding - en het belangrijke werk van vrijwilligers. “Vrijwilligers zijn het cement in onze samenleving zij houden de boel bij elkaar en dat geldt dus ook voor die vier mensen die dit jaar een lintje kregen voor hun vrijwilligerswerk. Op zich is vier keer een decoratie voor zo’n kleine gemeenschap als Harlingen bijzonder. En het geeft ook aan dat we het hier dus goed doen!” Met een leve de koning, besloot Sluiter zijn mooie toespraak.

 

De bezoekers trokken achter de muziek aan de stad in, naar de terrassen, Zwarte Markt en Engelse Tuin. Druk, gezellig druk. Om half twee begon het damestrio Hot & Toasty met hun optreden midden op de Voorstraat in afwachting van de ruim 45 legervoertuigen die in een Oranje Tocht Harlingen bezochten. Stipt om twee uur trok de colonne Harlingen binnen om op de Voorstraat te pauzeren. Het publiek kon het oorlogsmaterieel bewonderen, Hot & Toasty zong er op los in het jaren 40 repertoire en de HEMA voorzag de deelnemers aan de colonne van koffie en een heerlijk saucijzenbroodje. De coördinator van de Oranje Tocht 2018, Dick Jansen uit Leeuwarden, dankte het Centraal Comité 1945 voor de organisatie van dit pauzemoment en zei dat men in 2020 bij de viering van 75 jaar bevrijding graag weer naar Harlingen komt. Het Centraal Comité nam daarop gelijk ook een optie op het damestrio. Het bleef nog geruime tijd leuk druk in de stad en rond 5 uur, toen het feestgedruis en de verkoop duidelijk af namen, werd een prettig drukke Koningsdag afgesloten.

|Doorsturen