Nieuws

Prachtige HT-race in perfect zeilweer

De 72-ste de HT-zeilrace (Harlingen - Terschelling v.v.) is afgelopen donderdag en vrijdag gevaren. Het zeilfeest trok weer een breed scala aan deelnemers: van de serieuze, goed uitgeruste zeewedstrijdzeiler in de ORC-gemeten klassen, en de indrukwekkende Lemsteraken in de VA-klasse, tot de allerkleinste, sportieve racejachtjes. Maar ook de meer recreatieve wedstrijdzeilers waren in groten getale van de partij, waaronder jarenlange trouwe deelnemers; sommigen al meer dan 25jaar. Ruim 130 schepen waren er dit jaar weer van de partij, waaronder steeds meer jongere deelnemers, met name in de klassen van de ongemeten scherpe jachten (6 en 7). Deze hoopvolle trend gaat duidelijk lijnrecht in tegen de grijze golf binnen de watersport! Anje Valk schreef een verslag voor de HC.

Door Anje Valk

Kleurrijke spinnakers. (Foto’s: Anje Valk)

Sinds woensdagavond ligt de Noorderhaven al volgepakt met jachten. Er heerst koortsachtige drukte, mensen zijn bezig met zeilen en tuigage, wedstrijdnummers aan de reling. Alom heerst een opgewekte stemming, maar de weersomstandigheden kunnen dan ook bijna niet mooier: helder, zonnig weer en een mooie noordoostenwind van 4 Bft. Die zal in de loop van de dag nog wat toenemen, bij de eilanden zelfs tot een kracht 6.

 

Voor de grootste Lemsteraken geldt de HT-race als kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap. Hier wordt serieus en op hoog niveau gevaren en de eisen aan de organisatie zijn dan ook navenant. De organisatie is elk jaar weer een topprestatie van de HWSV-wedstrijdorganisatie, een geroutineerde, goed-geoliede machine met vele enthousiaste vrijwilligers. Voor de begeleiding zijn er alleen al 13 motorboten bij betrokken, waarvan 10 als volgboot.

 

Startlijn

Rijkswaterstaat levert vanouds het finishschip. Vroeger was dat de Stormvogel, nu het meetvaartuig de Asterias. Een prachtige bijdrage, die wel eens eventjes mag worden genoemd. Ook de KNRM is altijd trouw aanwezig met een reddingboot. Het wedstrijdwater is opgedeeld in 10 sectoren, en elke sector wordt er door twee volgboten begeleid. Veiligheid gaat immers voor alles, maar het gaat ook om waarneming. Naarmate het wedstrijdveld opschuift naar Terschelling, schuiven de begeleidende schepen mee op.

 

Om 8.30 uur begint het starten; elke 10 minuten gaat er een van de in totaal 7 klassen van start. De startlijn ligt in het Kimstergat, ter hoogte van de Noorderpier.

 

Pas vlak voor de start wordt beslist welke van de drie banen er wordt gezeild: A is de kortste en gaat vanuit de Vliestroom meteen de Westmeep in richting finish. B en C zijn aanmerkelijk langer: die gaan eerst nog een stuk het zeegat in om daar een ton te ronden alvorens terug de Westmeep in te varen.

De wedstrijdleiding kiest er voor om bij deze gunstige wind alle klassen een langere baan te laten zeilen. Op deze manier zit er aan het eind van de wedstrijd nog een pittig kruisrak in (tegen de ebstroom in). Zonder dat zou het hele parcours bezeild liggen, en de wedstrijd eigenlijk niet meer zijn dan in een optocht achter elkaar aan varen.

 

Flink doorvaren

Het gaat hard met de eerste twee klassen, de gemeten scherpe jachten en Lemsteraken! Het finishschip Asterias moet op een gegeven moment nog flink doorvaren om op tijd bij de finishlijn te zijn, zo vertelt de schipper Nico Laros me later. De eerste boten die baan C (de langste) hebben gevaren, finishen al zo’n 3,5 uur na de start. Maar andere deelnemers in de kleinere klassen hebben er nog 5 uur over gedaan, de verschillen zijn groot.

 

Vrijdagochtend is het grijs weer, nadat het ’s nachts heeft geregend. Er staat aanmerkelijk minder wind dan gisteren: rond 4 Bft. uit het oosten, soms zelfs minder. Het starten begint om 9.30 uur in de Noordmeep. De grootste klassen 1, 2 en 6 krijgen nu ook weer de langste baan C, de andere klassen weer baan B. Dat alle klassen beide dagen een lange baan zeilen is in de hele geschiedenis van de HT nog nooit voorgekomen!

 

Pas rond ongeveer 12.00 uur is het laag water, dus met een stevige ebstroom in de kont gaat het spinnakerend naar de buitenboeien. Doordat er nu veel minder wind staat, is het ronden van de Westmeep 2 boei door de sterke stroom nogal verraderlijk. Een enkele keer geeft dat een chaotisch tafereel van aanvaringen met de boei en schepen onderling.

Als de buitenboeien zijn gerond is het bijna alles kruisen. Dat leidt wel tot een veel interessantere wedstrijd dan een dag eerder. In het Stortemelk en ook verderop in de Vliestroom worden aan de groene kant door nogal wat jachten de boeien verkeerd genomen. Dat leidt jammer genoeg tot een heel aantal protesten en diskwalificaties.

 

Chaotisch

Aan het eind van de wedstrijd liggen de velden van de diverse klassen nog vrij dicht bij en door elkaar. In de Blauwe Slenk en langs de Pollendam ontstaat een grote drukte aan kruisende zeiljachten in een inmiddels weer aangetrokken wind. Dat is oppassen geblazen! Niet in de laatste plaats voor het andere scheepvaartverkeer: de veerboten, thuisvarende Urker kotters, een grote zandzuiger. Op verzoek van de wedstrijdorganisatie komen twee boten van Rijkswaterstaat het verkeer begeleiden. Deze varen de schepen vóór, door het chaotisch ogende wedstrijdveld heen.

Het gaat gelukkig goed, hoewel niet iedereen er ongeschonden vanaf komt. Een grote Lemsteraak belandt in een moment van onoplettendheid op het Blinde Werk. Niet lang gelukkig, hij wordt er door een van de begeleidingsschepen van af getrokken.

 

’s Avonds is de feestelijke prijsuitreiking in restaurant ’t Wad. Applaus voor de winnaars, verhalen worden uitgewisseld. En zo swingt onder spetterende muzikale begeleiding van de band Njiske de 72-ste HT de nacht in. Wat was het weer een feest!

 

Klasse 1: ORC-club, groep 1 en 2

1) Popcorn- NED 8912/Michiel Zonnevijlle (Naarden) 

2) Endorphin - NED 8380/Geert Couperus (Nes)             

3) Baiji- NED 6531/Hans Seydell/(Poppingawier)          

Klasse 2: Ronde – en platbodemjachten gemeten VA

1) Maasvogel- VA 163/Erik Pluimers (Maasland)

2) Groote Beer-VA 48/ Tijmen van Rootselaar (Nijkerk)

3) Zilveren Zwaan- VA 108/Adriaan Kok (Wassenaar)

Klasse 3: Ronde – en platbodemjachten gemeten VB en VC

1) Adriana Cornelia-VC 211/Rombout Jongejans (Kubaard)

2) HA12 Schollevaar- VB314/Sebald van Royen (Nieuwegein)

3) BU 17-194HB/Evert de Graaf (Spakenburg)

Klasse 5: Ronde en platbodemjachten ongemeten

1) Zeekraal/Bernard Kramer (Harlingen)

2) LE 47 Kentskele/Klaas Postma (Tjerkgaast)

3) Deining /Toon Neijman (IJlst)

Klasse 6: Scherpe jachten ongemeten(SW tot 96,5)

1) Grijze Plaag /M. Baas (Benthuizen)

2) First Sight/ Harry Masterdam (Sneek)

3) Seaduction / Bert de Boer (Heerenveen)

Klasse 7: Scherpe jachten ongemeten(SW van 96,5 en hoger

1) Ulepanne / Koen Keus (Balk)

2) De Marne / L. Feenstra (Longerhouw)

3) Bordine / Dirk Dijkstra (Lemmer)

Klasse 8: Tirion 21

1) Je Jo Li-NED 2/Jelmer Jansma (Marum)

2) Fier-NED 21/ Frids Fridsma(Woudsend)

3) One Design-NED 5/Paul Zijm (Westervoort)

Hard werken op het voordek bij de boei.

Klasse 2 aan de wind in de Westmeep.

Voor de kleine, sportieve racertjes was het vrijdag een flinke uitdaging.

Weinig wind en veel stroom leiden tot gedoe bij de boei WM2.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda