Nieuws

Potvis gestorven aan gevolgen ernstige longontsteking

HARLINGEN - De potvis die dinsdagavond voor de  Noord-Hollandse kust overleed, is waarschijnlijk gestorven aan de gevolgen van een ernstige longontsteking. Tijdens de sectie bij BDS in Harlingen werden ontstekingen in beide longen aangetroffen en daarnaast was het dier vermagerd. Dat melden de onderzoekers van Universiteit Utrecht.

Mark Delany, onderzoeker bij Diergeneeskunde, verzamelt een monster. (Foto: Universiteit Utrecht)

De snijteams van de faculteit Diergeneeskunde en Naturalis zijn woensdagmiddag, met behulp van BDS Harlingen, waar de sectie plaatsvond, van start gegaan. Al gauw bleek dat het om een volwassen mannelijke potvis ging, die aan de magere kant was. Onderzoeker Lonneke IJsseldijk: “Eenmaal bij de borstholte konden we goed de longen bekijken. Daar zagen we dat het dier te kampen had met een ernstige en vermoedelijk langdurige longontsteking en bronchitis.”

 

“We moeten door middel van onder andere microscopisch onderzoek nog vaststellen om wat voor soort ontsteking het gaat, maar zoiets kan bijvoorbeeld door een bacterie of virusinfectie komen en maakt het ademhalen erg moeilijk. We hebben allemaal kleine stukjes van de longen en ook alle andere organen meegenomen om op het lab in Utrecht nader te bekijken. Hopelijk kunnen we dan achterhalen wat de potvis precies onder de leden had, maar dat hij ziek was, is wel zeker”, vertelt IJsseldijk.

 

Plastic-onderzoek

Het onderzoek wordt verder voortgezet in Utrecht, waar ook in samenwerking met Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg dieet- en plastic-onderzoek zal worden uitgevoerd. In Harlingen is het onderzoek verder afgerond.

Het snijteam is BDS Harlingen erg dankbaar voor de gastvrijheid en mogelijkheid haar werk op hun terrein uit te voeren. Het onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV.

|Doorsturen