Nieuws

PLEKJE GEZOCHT voor Picos

In Dierenopvang de Wissel in Leeuwarden worden jaarlijks gemiddeld 900 zwerf- en afstandsdieren opgevangen, waarvan een deel ook uit Harlingen en directe omgeving. Elke week wordt door de vrijwilligers van de Wissel voor een van deze dieren een nieuw plekje gezocht via deze rubriek. Deze week: Picos, een hond voor de echte liefhebber.

Picos is een Amerikaanse Akita reu van 2 jaar jong. Hij is een forse jongen die qua karakter geen vent is die overal terecht kan. De Akita is namelijk een ras met een eigen gebruiksaanwijzing.

Picos is een jonge reu die opgegroeid is in een huishouden met een meneer en mevrouw. Helaas komt hij wel bij een broodfokker vandaan en zal hij in zijn puppytijd wat aan socialisatie gemist hebben. Picos kon een halve dag alleen thuis zijn, kon goed mee in de auto en was braaf en rustig in huis. Hij is altijd keurig zindelijk geweest, maar natuurlijk wel een behoorlijk waakse aanwinst in huis.

Picos heeft nooit samengewoond met katten, kinderen of andere honden en dat raden we ook echt niet aan bij hem. We zoeken een plek waar hij de enige in huis is, bij volwassen mensen. Buiten werd hij ook alleen aangelijnd uitgelaten; hij is namelijk niet gediend van vreemde honden. Een losloopgebied is dan ook echt geen optie. Aan de riem is hij keurig, braaf en heerlijk om mee te wandelen. In een goed afgezette tuin kan hij natuurlijk wel lekker los.

Picos is een waakse en beschermende factor in huis: bezoek komt niet zomaar binnen, ook al is het bezoek volgens u welkom! Belangrijk is om hem even apart te zetten wanneer er mensen binnenkomen, want een hap is zo gebeurd… Dit beschermende gedrag van huis en haard trok hij ook erg door naar zijn baasjes. Nu zijn vrouwtje zwanger was, mocht eigenlijk niemand nog in de buurt komen! En dat is ook de reden dat hij daar niet langer kon blijven. Een baby zorgt voor veel mensen over de vloer en dat is precies waar Picos geen behoefte aan heeft.

Dit is ook de reden dat we hem niet bij kinderen plaatsen, ook niet bij oudere kinderen. Kinderen nemen altijd drukte en vriendjes met zich mee, en juist dan zit een ongeluk in een klein hoekje.

Als nieuw baasje zul je ook echt even een band met hem op moeten bouwen. Hij is geen allemansvriend en houdt niet van mensen die hij niet kent. Picos is gek op worst. Hij kan zich daarvoor heel goed concentreren en is ontzettend goed te trainen. Met een beloningsgerichte training kom je nog ontzettend ver met hem. Correcties zullen bij deze hond heel gevaarlijk uitvallen, dan bouw je een tijdbommetje op die een keer met volle kracht terugkomt… Maar bijvoorbeeld een ‘clickertraining’ zal hem doen opbloeien tot zijn allerbeste zelf!

De Akita is geen ras voor iemand die een makkelijke, gezellige huishond zoekt en graag in losloopgebieden op pad gaat. Geen hond voor mensen die veel bezoek over de vloer krijgen. En geen hond die ideaal is met andere dieren. Kijk op de site van de rasvereniging voor meer informatie: https://www.nipponinu.nl/akitagedragopvoeding

Vergeet de makkelijke easy-going gezinshond uit de film Hachi, en verdiep je in het ras. En vooral in de bijzonderheden die bij Picos horen. Het zou mooi zijn als Picos terecht kan bij een liefhebber en kenner van het ras. Iemand die weet wat het karakter inhoudt en wat dat betekent voor de aanpassingen in een huishouden.


Heeft u interesse  in een van onze dieren dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 058-2664300. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve op zondag) en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op woensdag en zondag). Meer informatie op www.dierenopvangdewissel.nl.


 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda