Nieuws

PLEKJE GEZOCHT voor Dio en Dia

In Dierenopvang de Wissel in Leeuwarden worden jaarlijks gemiddeld 900 zwerf- en afstandsdieren opgevangen, waarvan een deel ook uit Harlingen en directe omgeving. Elke week wordt door de vrijwilligers van de Wissel voor een van deze dieren een nieuw plekje gezocht via deze rubriek. Deze week: poolhonden Dio en Dia.

Dio en Dia zijn twee prachtige (wat oudere, onze schatting 9 jaar) poolhonden met heel lieve karakters. Dio is een gecastreerde reu (de grootste en lichtste van kleur) en Dia is een teef (kleiner en donkerder van kleur). Ze zijn samen op straat gevonden en ondanks de vele tips en zoekpogingen hebben we geen eigenaar kunnen achterhalen. Omdat ze wel een heel fijn huis verdienen, gaan we daarom nu verder met zoeken naar een nieuwe eigenaar.

Hun echte namen weten we niet, ze waren niet gechipt en we hebben niets over hun achtergrond weten te vinden. De namen die ze nu hebben, hebben ze van ons gekregen. Maar luisteren doen ze nog niet echt. Dat is trouwens sowieso niet hun sterkste punt! Het zijn schatten, maar duidelijk geen honden die uitblinken in gehoorzaamheid.

Wat we hier van het duo zien is dus ook echt het enige wat we over ze kunnen vertellen. Ze zijn dus ontzettend lief, echte allemansvrienden. Iedereen is welkom en iedereen is prima. Zeker geen waakhonden die uw erf zullen beschermen tegen gespuis, ze helpen eerder mee om binnen te komen. Ze houden van aandacht en kunnen heerlijk knuffelen. Dio en Dia vinden het heerlijk om buiten te zijn, maar zijn geen honden om permanent buiten te blijven. Dan gaan ze echt de aandacht missen. Het liefst zijn ze veel bij je.

Dio en Dia zijn fijne honden om mee te gaan wandelen. Ze lopen lekker mee aan de lijn en zijn geen moeilijk stel om in toom te houden. Bij de vrijwilligers hier zijn ze ook favoriet om een rondje mee te gaan lopen. Buiten in de speelweide vermaken ze zich ook prima, maar liggen het liefst met je te kroelen. Hun neuzen werken wel als de beste en het is niet echt vertrouwd om ze buiten los te laten, aangezien ze ook niet luisteren gaan ze dan echt hun eigen gang. Maar heeft u een goed afgezette tuin of erf, dan kunnen ze heerlijk buiten rond het huis scharrelen.

Op honden reageren ze wat wisselend. Het ligt een beetje aan hun voorkeur hoe dat gaat. Is de andere hond ook pittig dan kunnen ze best even uitvallen. Maar is de andere hond rustig en kalm, dan kunnen ze keurig netjes de ander passeren zonder uitvallen. We weten niet zeker of ze bij katten kunnen, en raden dat in eerste instantie niet aan.

Zoals de meeste poolhonden rassen kunnen ook deze twee wel aardig huilen! Elke sirene of alarm kan rekenen op een antwoord in wolvengehuil. Ook wanneer ze alleen zijn en zich vervelen of alleen voelen kunnen ze dat geluid goed inzetten. We denken dat ze niet echt gemaakt zijn om alleen thuis te zijn en zoeken daarom naar mensen die ze niet veel alleen hoeven te laten.

Omdat we vonden dat ze niet 100% normaal liepen, hebben we foto’s laten maken van de rug en heupen van Dio en Dia. Beide honden blijken beginnende vergroeiing te vertonen in de rug en bij beide is de linkerheup minder mooi in aanleg dan de rechterheup. Gelukkig is er nog geen artrose te ontdekken. Het advies van de dierenarts is wel dat er vanaf nu goed rekening met ze gehouden wordt: dat betekent o.a. niet traplopen, niet springen (bijv. in en uit de auto), goed op hun gewicht letten en het liefst alleen rechtlijnige beweging (dus geen heftige rem- of draaibewegingen als bij balspel). En wanneer ze wel pijnklachten gaan vertonen, dan aan de pijnstilling zetten. Dat is best iets om rekening mee te houden. Maar kunt en wilt u dat, dan kunnen Dio en Dia nog jaren genieten van een heerlijk pensioen. En dat verdienen ze absoluut!

Vanwege deze klachten plaatsen we ze liever niet bij kleine kinderen. Er komt een dag dat ze toch pijn zullen krijgen en aan de pijnstillers moeten. Kinderen kunnen vaak niet goed inschatten wanneer zo’n hond even met rust gelaten wil worden, en een hond met deze klachten kan dan eerder uitvallen dan normaal. We weten ook niet of überhaupt kinderen gewend zijn in hun verleden.

Omdat Dio en Dia echt een koppeltje zijn gaan we eerst op zoek naar mensen die ze mogelijk allebei willen adopteren. Voorlopig gaan we daarom nog niet in op verzoeken om ze alleen te herplaatsen. We begrijpen dat dat best lastig kan worden, gezien hun medische toestand, 
maar dat willen we wel echt een kans geven.


Heeft u interesse in een van onze dieren dan kunt u contact opnemen via 058-2664300. We zijn dagelijks bereikbaar tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve op zondag) en van 14.00 tot 17.00 uur (behalve op woensdag en zondag). Meer informatie op www.dierenopvangdewissel.nl.


 

|Doorsturen

BuienradarAgenda