Nieuws

Plastic rommel vernielt motor Jonge Seun

HARLINGEN – Nadat er eerder een stuk visnet in de schroef van het Harlinger zonnepontje kwam, is er op de Vlootdag een motor doorgebrand, doordat er in de Zuiderhaven gemene plastic rommel in de schroef van de Jonge Seun kwam.

Kees Ditzel komt met het net boven water dat hij uit de voorste schroef van de Jonge Seun gesneden heeft.

De eerste keer, half maart, was het een groot stuk net waar zelfs de schroef van een charterschip in vastgelopen zou zijn. Op de motoren zit bij vastlopen een beveiliging zodat ze niet doorbranden. Gelukkig heeft de pont twee schroeven en kan er altijd nog veilig afgemeerd worden op één motor.

Kees Ditzel, een van de schippers, trok zijn duikspullen aan en heeft het net uit de schroef gesneden. Daar had hij meer dan een kwartier werk mee in water van 3 graden, dat was dus geen onverdeeld genoegen.

 

De tweede keer gebeurde het in de Zuiderhaven tijdens de opening van het vaarseizoen, maar deze keer was het gemener. Het object - in het water zwevend plastic - wekte net niet genoeg weerstand op om de schroef te blokkeren. Daar merkten de schippers niets van want dat gebeurde onder water en er werd niet snel gevaren.

De achterste motor werd zo heet dat hij verbrandde en stopte en dat merkte de bemanning wel! De passagiers overigens niet, want er kon gewoon doorgevaren worden op één motor.

 

De Jonge Seun moest de kant op bij jachtwerf Atlantic en de kapotte motor is ondertussen vervangen door de schippers Siep Braaksma en Geert Hagenouw. De verzekering dekt de schade en er is nu een voorziening die de schippers waarschuwt wanneer een motor te heet wordt zodat ze die tijdig kunnen stoppen.

 

Deze twee incidenten tonen wel aan dat het team schippers een hoge mate van zelfredzaamheid heeft. Er is veel know-how en ervaring onder de 40 mannen en vrouwen.

Het geeft overigens wel te denken dat er zoveel troep in de havens drijft!

|Doorsturen