Nieuws

Plastic doppen voor het goede doel

Plastic doppen zijn geld waard. En met dat geld kunnen honden worden opgeleid tot blindengeleidehond, assistentiehond, buddyhond of autismegeleidehond. Klaas en Michel van dierenwinkel Family Pets Shop, vader en zoon, zamelen al ruim een jaar plastic doppen in voor het goede doel; KNGF Geleidehonden.

Door Fee Magneau

(Foto: Fee Magneau)

Nog geen jaar geleden werden de doppen opgehaald door KNGF Geleidehonden. Maar door hoge kosten was dit niet meer haalbaar. Er bleef niks meer over om de opleiding van de honden te financieren. De non-profitorganisatie wilde stoppen met de doppenactie. Maar particulieren stelden voor om zelf de doppen te komen brengen, met transportkosten voor eigen rekening. Daaruit kwam de Stichting Vrienden Doppenactie Noord Nederland voort, en zo kon het doppen inzamelen gehandhaafd blijven.

 

Klaas en zijn zoon Michel zamelen de doppen in, sorteren ze (want er zitten ook batterijen tussen of te zacht plastic) en - heel belangrijk - tijdens een stil uurtje maken ze de doppen schoon die niet zijn omgespoeld. Dat de doppen schoon worden ingeleverd is essentieel, want vieze doppen worden afgekeurd en dan is al het werk voor niks geweest. Tachtig procent van de doppen wordt schoon, zeg maar omgespoeld binnengebracht. Bij de rest is dit niet het geval, terwijl het maar een kleine moeite is.

 

Iedere week worden er ongeveer vijf à zes vuilniszakken vol gesorteerd en deels schoongemaakt. Een hoop werk dat met liefde en zorgvuldigheid wordt gedaan. Daarna nemen ze het transport op zich. Ze brengen de doppen naar Donderen.

Klaas en Michel weten waar ze het voor doen. Klaas: “Het is me met de paplepel ingegoten. Vijftig jaar geleden kregen de kinderen op school van de melkboer, yoghurt met aluminium doppen, die zamelde ik allemaal in voor de winkel van mijn vader. Toen al werd het opgehaald door KNGF Blindengeleidehonden.” Tegenwoordig heet de organisatie KNGF Geleidehonden, omdat de honden nu hulp bieden aan meerdere doelgroepen.

 

Een hond kan bijvoorbeeld een heel gezin helpen, bij het ontlasten van de zorg van een familielid met autisme. Dat neemt veel stress weg in de zorg. Ook voor mensen met epilepsie is een geleidehond een grote hulp. Verder worden er honden opgeleid voor mensen met Alzheimer, mensen in een rolstoel en als buddyhond voor mensen met een posttraumatische-stressstoornis (ptss).

 

Het geld dat wordt opgehaald met de plastic doppen is voor het opleiden van de honden. Eén kilogram doppen is goed voor twintig cent. Voor één basisopleiding moet 40.000 kilo doppen gespaard worden. Klaas: “Je doet met het inzamelen van plastic doppen wat voor het milieu en je helpt een groot stuk in de zorg. En dat onder het motto: Verbeter de wereld, begin bij jezelf.”

In juni geeft een ambassadeur met hond van het KNGF een lezing in Nieuw Zuid. Daarover later meer in de Harlinger Courant.

|Doorsturen

BuienradarAgenda