Nieuws

Pioenroasconcert met sopraan Veronika Juhász

Sopraan Veronika Juhász en Elisabeth Rikken (piano) geven zondag 13 mei (Moederdag) een concert in de Andreaskerk te Wijnaldum. Het ‘Pioenroasconcert 2018’ begint om 15.30 uur en de entree kost 10 euro per persoon. 

Voor trouwe bezoekers van de concerten in Wijnaldum is Veronika Juhász een oude bekende: in 2009 gaf ze een concert in de Andreaskerk. De oragnisatie van de Pioenroasconcerten is dan ook heel blij dat ze haar opnieuw konden contracteren. Op het programma staan Schubert, Debussy en Puccini, mar ook moderne muziek zoals van Kurt Weill, Piazzolla en Marlène Dietrich. 

Reserveren: jantsjepost@planet.nl.

Veronika Juhász werd in 1986 geboren in Szeged, een grote stad in het zuidelijk deel van Hongarije. Haar eerste ervaringen met klassieke muziek deed zij op in haar kinderjaren als straatzangeres. Vanaf haar 9de levensjaar reisde ze met haar vader liftend door Europa en zong ze aria’s na van de radio, op de straten van verschillende grootsteden.

Via deze avontuurlijke weg kwam ze terecht in Utrecht, waar Mark Tiele Westra haar op straat aria’s hoorde zingen. Hij vertelde het aan zijn moeder, Aly van der Mark, die Veronika uitnodigde om op te treden in haar radioprogramma ‘De Koperen tún’ op Omrop Fryslân. En toen kwam alles in een stroomversnelling.

Zo begon ze de opleiding voor Klassieke Zang en Opera, eerst in Groningen en vervolgens op het Conservatorium in Maastricht bij prof. Yvonne Schiffelers. Haar Master behaalde ze op hetzelfde instituut bij prof. Frans Kokkelmans. De trad op in onder andere Los Angeles en Athene, maar ook op Nederlandse podia zoals de Oosterpoort in Groningen en De Doelen in Rotterdam.

Veronika is een breed georienteerde zangeres. Naast het klassieke repertoire vindt zij ook haar weg in de wereld van gospels, chansons en kleinkunst. In het bijzonder voelt zij zich aangetrokken tot theatrale genres. Enige tijd geleden is ze teruggekeerd naar haar geboorteland. Momenteel woont ze in Budapest waar ze onder andere experimentele vormen van muziek en improvisatie-toneel verkent.

 

Elisabeth Rikken (1986) begon op 6-jarige leeftijd met pianolessen bij Pauline van Waesberghe gevolgd door Agnes Klaassen. Na de middelbare school en een sportieve carrière als roeister bij het Nederlands Juniorenteam besloot zij piano te studeren aan het conservatorium van Maastricht bij Tonie Ehlen, alwaar zij in 2008 haar Bachelor afsloot met een 9. Daarna studeerde zij een jaar bij Håkon Austbø aan de Universiteit van Stavanger in Noorwegen. In 2011 sloot zij haar Master af aan het Conservatorium van Maastricht.

Elisabeth gaf concerten in België, Duitsland en Noorwegen, begeleidde opera’s en verscheidene kamermuziekprojecten. Sinds augustus 2011 is zij als pianodocente verbonden aan het Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard. Ze speelt in verscheidene kamermuziekbezettingen. Samen met celliste Anna Agnes Nagy vormt zij duo ‘Elan’. Ook treedt zij regelmatig op met zangeres Veronika Juhász.

|Doorsturen