Nieuws

Pieter van Dijk 30 jaar kok in de Noorderpoort

Dertig jaar bij dezelfde baas, dat hoor je niet zo vaak meer. Maar de 53-jarige Pieter van Dijk presteerde dit als kok bij restaurant Noorderpoort in Harlingen. Pieter kende Herman Brandsma via het Posthuis en toen hij eens op bezoek kwam in de Noorderpoort vroeg de kok of Pieter het werk wilde overnemen. En zo begon hij op 29 oktober 1991 in de keuken van het bekende restaurant.

Door Ubbo Posthuma

Kameraadschap in de keuken, Edwin Zijlstra (links) en Pieter van Dijk. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Pieter zag het levenslicht in Sint Jacobiparochie, maar groeide op in Muiderberg. Zijn vader was leraar op de LTS en verkaste nog al eens.  Op 16-jarige leeftijd ging Pieter terug naar Friesland, toen zijn vader een baan op de MTS in Leeuwarden kreeg, en ze gingen in Stiens wonen. Daar was Pieter het niet helemaal mee eens. “Ik had werk en een vriendinnetje, wat heb ik in dat boerendorp te zoeken. Mijn oma woonde wel in de buurt, daar gingen we af en toe wel heen. Dus onbekend was het daar niet voor mij. Maar toch, met de nodige tegenzin ging ik dan ook naar Friesland.”

Pieter volgde op de LTS te Bussum de opleiding consumptieve technieken. Daar kwam ook nog elektra en lassen bij. Na zijn opleiding ging hij op zijn 18e de horeca in. Zijn eerste baantje was in de Maxis te Muiden. “Ik stond meestal achter de bakplaat sateetjes en hamburgers te bakken.” Na zes maanden ging Pieter weer naar school en stagelopen in hotel-restaurant De Wakende Haan te Abcoude. Eén dag naar school en vier dagen werken. Toen de stage was afgelopen, ging hij in de Spar te Weesp werken omdat ze toch naar Friesland zouden verhuizen.

Door de verhuizing ging de verkering uit. Pieter zocht later weer contact en ze hebben nog een poosje samengewoond. Toch klikte het niet echt. “Zij werkte in een winkel en ik wou de horeca wel in. Dat hield in dat we elkaar bijna niet zagen.”

Pieter schreef veel sollicitatiebrieven naar Friesland. Dat resulteerde in een baan in het Heerenlogement. Later bleek dat hij niet in Harlingen maar op Vlieland moest werken in het Posthuis dat verbouwd werd. “Ik moest eten koken voor de bouwvakkers. Toen alles klaar was kon ik in de keuken werken”, zegt Pieter. Hij heeft er twee prachtige jaren gehad. De zetbaas die in het Posthuis zat liet Pieter weten dat ze er mee gingen stoppen en naar Amersfoort gingen. “Je kunt twee dingen doen”, liet hij weten. “Blijven en kijken of degene die het overneemt jou wel wil hebben, of je spullen pakken en wat anders gaan zoeken.”

Het werd het laatste en Pieter ging naar ’s Graveland waar hij kort werkte in hotel de Drie Dorpen, vervolgens De Schutse te Loosdrecht, een sterrenrestaurant dat in de Michelingids stond. “Daar heb ik heel veel leuke dingen geleerd. Het was me eigenlijk wat te rustig, ze konden maar 25 gasten ontvangen en na een half jaar ben ik gestopt en naar Ameland gegaan waar ik als kok kon werken bij De Drie Balken.”

Na een seizoen kwam hij in de kroeg Herman Brandsma tegen, die liet weten naast ’t Noorderke de Noorderpoort te gaan openen. Pieter kende Herman via het Posthuis op Vlieland, en zo kwam Pieter in Harlingen terecht. Het voelde gelijk goed en dat is nog steeds zo. ’t Noorderke en de Noorderpoort zijn van Herman Brandsma, die ’t Noorderke verhuurde aan Corrie Schuil. In die tijd was de Noorderpoort van november tot maart/april dicht. Na vijf jaar werd de tussenmuur er uitgebroken waardoor het één geheel werd. Pieter leerde Carla Elzinga kennen, trouwde op 19 augustus 2005 en ze zijn heel gelukkig, ook met hun inmiddels 17-jarige dochter. Er zijn nu er vier koks aan het werk, waaronder Edwin Zijlstra, die alweer 25 jaar in dienst is. Samen met Francis en Richard, die de zaak van Herman Brandsma voortzetten, vormen ze een prachtig team. Er heerst een prettige sfeer, anders hou je het niet zo lang vol. En nu begint Pieter aan een nieuwe fase in zijn leven. In cateringbedrijf Onder de Luifel te Leeuwarden gaat hij aan de slag als kok. “Het is allemaal wat geplander werken en geeft wat meer rust. Dat neemt niet weg dat ik hier in al die dertig jaar een geweldige tijd heb gehad.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda