Nieuws

Papier-hufters probleem voor papier-inzamelaars

Diverse vrijwilligers staan bijna dag en nacht klaar om voor hun club of vereniging een extra centje in het laatje te brengen. Zij doen dit onder andere door het inzamelen van oud papier. Op diverse plekken in de stad staan de rode containers opgesteld, voor eenieder die zijn papier kwijt wil. Helaas gaat het niet altijd goed en zijn de ergernissen groot.

Door Ubbo Posthuma

Eens stond in de Bynia State aan de Phoenix een container. Sjoerd Helfrich en Bas de Haas van de buurtvereniging weten er alles van. “De haren rijzen je te berge als je ziet wat mensen soms in de container gooien. Matrassen, gevulde kattenbakken, accu’s, enzovoort. Dit zijn dingen die kunnen écht niet.”

 

Soms is er ook sprake onwetendheid bij de mensen. Dingen die niet bij het oud papier mogen: nat of vies papier, bijvoorbeeld vervuild door voedselresten, zoals bakpapier, taart- en pizzadozen en koffiefilters. Ook geen zakdoekjes, tissues, keukenpapier, luiers, of wc papier, en behang evenmin.

 

“Natuurlijk spreken wij als het kan de mensen er wel op aan”, zegt Bas de Haas. “Maar veelal krijg je dan een grote mond. Gelukkig zijn de meeste mensen van goede wil en deponeren het papier netjes in de container.” Voorzitter De Haas is al eens naar de Oosterparkwijk geweest, toen er een strijkbout was gedumpt. Een wikkel leidde naar het adres. Uiteindelijk werd de deur voor zijn neus dicht gegooid.

 

Ook sommige bedrijven nemen het niet zo nauw en dumpen van alles in de papiercontainer. Door al deze ellende is de container weggedaan. De man die toezicht hield, Max Meijer, had er op deze wijze geen zin meer in. Men wil hem graag weer plaatsen aan de Kimswerderweg ter hoogte van Integra, alleen als de gemeente de burgers wijst op hun plichten wat betreft het oud papier. “Ik loop al 16 jaar mee als bestuurslid van onze wijk en het wordt ieder jaar erger”, aldus De Haas. “Als de mensen uit Harlingen en omgeving het papier blijven inleveren zoals ze nu doen, wordt het systeem onder druk gezet. Het gevolgd is dat er andere inzamelingsmethodes moeten komen.”

 

Adry Attema-Dijkstra van de gemeente Harlingen laat weten dat de gemeente er alle belang bij heeft om goed te scheiden. Als er geen goede afvalscheiding is, zal de belasting uiteindelijk omhoog gaan. Als papiercontainers weggehaald worden, zullen burgers dat uiteindelijk in hun portemonnee voelen. Ook veel verenigingen zullen in de financiële problemen komen, met als gevolg dat de contributie omhoog moet.

 

Papiercontainers

Industrieweg 12, Harlingen, achter de kringloopwinkel

Bolswardervaart 1, Harlingen

Parkeerterrein Achlumerdijk 6, Harlingen (Zeerobben)

Naast sportschool Anytime

Wijnamerdijk 3 te Wijnaldum

Fonteinstraat 1 te Midlum

|Doorsturen