Nieuws

Paardenmarathon Harlingen behoort tot het verleden

Het doek is gevallen voor Paardenmarathon Harlingen. Twaalf jaar lang organiseerden Rinske en Eelke Dijkstra de ‘Marathon van Harns’ op de tweede zaterdag van augustus op het terrein achter de waterzuivering aan de Trekweg. Een moeilijke beslissing, dat was het wel.

Door Ubbo Posthuma

De voormalige bouwploeg vlnr Eelke Dijkstra, Piet Norbruis, Gerbrig en Jan Huizenga, Aant de Jong en Rinske Dijkstra (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Vorig jaar wilden we al stoppen, zegt Eelke. “Maar we kregen zulke leuke en enthousiaste berichten van de deelnemers, dat we er toch nog een jaartje aan hebben vastgeplakt. Maar nu is het definitief.”

Reden is onder meer het stoppen van drie vaste vrijwilligers die al op leeftijd zijn. Het aantal deelnemers werd al wat minder en wat de regelgeving vraagt, is bijna niet meer op te brengen. 

“De regels van de gemeente slaan nergens op”, vinden Rinske en Eelke. “We moesten nu drie vergunningen aanvragen. Eén om bier te tappen, een voor de muziek en het houden van het evenement. Verder mochten we geen gaten in het terrein slaan, terwijl het privéterrein van Johan Kingma is. Te belachelijk voor woorden. Zo maakt de gemeente meer stuk dan je lief is.” Verder wordt de verzekering voor vrijwilligers steeds duurder. “Het begon twaalf jaar geleden met honderd euro; nu zitten we al op 360 euro.”

 Bij het uitzetten van de route kreeg men alle medewerking van boeren in de omgeving. “Natuurlijk vindt iedereen het jammer, zowel de deelnemers als de vaste vrijwilligers, maar we moesten nu toch de knoop doorhakken”, zegt Eelke. “In ieder geval willen wij onze sponsors bedanken voor hun enthousiaste steun. Dat geldt eveneens voor de vrijwilligers waar we één team mee vormden.”

Zijn er in die twaalf jaar ook nog ernstige calamiteiten geweest, is de vraag aan Eelke. “Gelukkig niet. Vorig jaar sloeg bij het inspannen een jong paard op hol die waarschijnlijk ergens van schrok en in de sloot naast de spoorbaan belandde. Maar verder verliep alles prima. We hebben het altijd met heel veel plezier gedaan zowel Rinske als ik, maar daar is nu een einde aan gekomen.”

|Doorsturen