Nieuws

Oving familiedag vol Harlinger herinneringen

Een groot aantal van de 40 kleinkinderen van de familie Oving kwam afgelopen zaterdag bij elkaar. Uit alle windstreken waren ze naar Harlingen gekomen om herinneringen op te halen of hun roots te ontdekken. 

(Foto: HC – Henry Drost)

Met elkaar beleefden de kleinkinderen van Bertus en Dora een prachtige dag. Ze wandelden langs de Rein Miedemastraat 11 waar dit gezin met 12 kinderen heeft gewoond. Als je voor het huisje staat, is het  niet meer voor te stellen! In de oorlog hield zich daar naast de eigen dienstplichtige jongens ook nog de buurjongen schuil in het keldertje onder de keuken. Kleine Roely moest op het bankje zitten op het luik als de soldaten kwamen.

Ook op de begraafplaats in het tuinhuisje verborg politieman Oving onderduikers. Het eten dat daar naartoe ging, werd van bonnen gehaald die Oving van collega’s en andere verzetsmensen kreeg toegestopt. Dat waren best spannende tijden voor het gezin.

 

Verder wandelden ze over de Midlumerlaan, waar het gezin na de oorlog naartoe verhuisde. Waar ze opa en oma werden en veel sjoelden met de kleinkinderen. Langs de havens waar Jans, Henk en Bernard in vroeger tijden in de heel vroege ochtend aan boord stapten en waar Piet menig schilderij gemaakt heeft. Langs het Havenplein waar Frederik op het belastingkantoor heeft gewerkt. Langs de Julianaschool waar ze bijna allemaal onderwijs genoten hebben. Over de 3 bruggen waar in het huidige pand van Piet Paulusma Theo zijn eerste architectentekeningen heeft gemaakt. Langs het Noordijs waar destijds het politiebureau was waar hun opa werkte.

Mooie verhalen, trotse kleinkinderen. Van de kinderen zijn er nog 4 in leven; kleine Roely is inmiddels de oudste. De oude generatie schoof aan bij de barbecue, inclusief Willem uit Canada. Het was een fantastische dag!

|Doorsturen