Nieuws

Oud-Midlumer carnavalsprins bij de Jokers Bieëgdje

Folkert de Graaf, geboren en getogen in Midlum maar tegenwoordig wonend in Beegden in Midden-Limburg, is gekozen tot prins carnaval van carnavalsvereniging De Jokers Beegden. Omdat prins Folkert I Fries van geboorte is, heeft hij als zijn lijfspreuk gekozen ‘Bieëgdje, It giet Oan’, refererend aan de Elfstedentocht. Aan zijn huis wappert behalve de carnavalsvlag ook de Friese vlag. 

Door Jan Kessels

De kersverse prins Folkert I leest zijn proclamatie voor. Links adjudant Moniek en rechts adjudant Miriam.

Om het nu het toppunt van integratie te noemen gaat misschien wat ver, maar opmerkelijk is het zeker wel, een geboren en getogen Fries als prins carnaval in Limburg. Hij is tot prins verkozen ondanks het feit dat hij het Limburgs dialect niet machtig is, wat meestal toch als voorwaarde geldt. Maar Folkert de Graaf, 49 jaar geleden geboren in Midlum, gaat in het carnavalsseizoen 2019 in Beegden voorop als Prins Folkert I van De Jokers Bieëgdje.

 

De meeste carnavalsverenigingen geven de voorkeur aan een prins uit eigen stad of dorp maar De Jokers Beegden zijn bewust van dit platgelopen paadje afgestapt. “Ik voel me gevleid dat ik als ‘asielzoeker’ tijdens carnaval een stukje van Limburg mag regeren”, grapt prins Folkert. “Volgens mij verdienen de Jokers een dikke pluim omdat ze zo ‘out of the box’ durven te denken.”

 

Een kleine dertig jaar geleden kwam Folkert de Graaf tijdens een stage in Weert in aanraking met carnaval. Hij leerde daar zijn vrouw Gabi kennen; zij liep mee in de Weerter carnavalsoptocht. Via haar en haar familie werd hij meegezogen in de carnavalswereld. “Al snapte ik niets van al de Limburgse teksten die in de optocht meegevoerd werden”, herinnert Folkert zich. Het hele gezin De Graaf is verslingerd aan carnaval. Echtgenote Gabi is een vaste waarde tijdens de bonte avonden en zij stelt de carnavalskrant samen en hun tweeling van veertien jaar, Marjolein en Sybren hebben hun sporen in de Beegdense carnaval ook al verdiend; Marjolein als adjudant van haar broer Sybren toen hij in 2016 jeugdprins bij De Jokers was.

 

Natuurlijk kwam de vraag ‘wil je Jokerprins worden’ voor Folkert als een complete verrassing. “Die vraag kwam nota bene op de eerste dag van mijn vakantie in augustus. Ik weet nog dat ik dacht ‘zouden ze niemand anders hebben?’ Maar ik vind het een enorme eer dat ik dit ambt mag vervullen. Die traditie heb ik altijd fantastisch gevonden, hele families die samen feestvieren. Het lijkt op het feest van de Elfstedentocht maar dan ieder jaar.” Natuurlijk dringt de vraag zich op hoe hij omgaat met het Limburgs dialect, maar daarbij ziet hij geen grote beren op de weg. “Och, je moet het zo zien, het Limburgs is weer een dialect van het Fries zij het met wat Duitse en Franse invloeden”, lacht Folkert dat probleem weg.       

 

Trouwens, prins Folkert staat er niet alleen voor. Hij wordt bijgestaan door twee vrouwelijke adjudanten, Moniek Vinken en Miriam van Herten. De komende weken en zeker tijdens de carnavalsdagen staat de Friese prins carnaval van Beegden heel wat te wachten. “Ik ben nog nooit prins geweest dus alles is nieuw. Ik laat me gewoon verrassen,” besluit prins Folkert I.

|Doorsturen

BuienradarAgenda