Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Voor velen bekend maar misschien voor sommigen onbekend, is Vereniging Oud Harlingen. Een actieve vereniging die zich inzet voor het behoud van historisch Harlingen op vele manieren. Om te laten zien wat deze vereniging zoal doet nemen we u mee op reis langs de betrokken vrijwilligers en werkgroepen/commissies. Vandaag zetten we erelid Anneke F. Visser in de spotlight.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vertel eens wie je bent?

Een geboren en getogen Harlingse. Na mijn middelbare school heb ik in Engeland en Canada gewoond en gewerkt. Naar Canada ben ik zelfs geëmigreerd, om zo een werk- en verblijfsvergunning te krijgen. Terug in Harlingen kreeg ik een baan op de Opleidingsschool van het korps Rijkspolitie en heb uiteindelijk bijna 40 jaar met ontzettend veel plezier gewerkt bij de Nederlandse politie. Naast mijn werk heb ik bij diverse verenigingen een bestuursfunctie gehad.

Binne jou een echte Harlinger?

Ja, ik ben hier geboren, trots dat ik een echte ouwe seun ben! Harlingen, de stad waar ik van hou en waar ik me ontzettend thuis voel!


Wat is/was je motivatie om je in te zetten voor Vereniging Oud Harlingen?

Mijn vader, Dickie Visser, was door zijn werk bij Gemeentewerken zeer betrokken bij de wederopbouw van Harlingen. Ook was hij bestuurslid van uiteenlopende verenigingen, waaronder Oud Harlingen en de Hein Buismanstichting. Van hem heb ik duidelijk de interesse in de stad en haar bewoners meegekregen. Op school was geschiedenis één van mijn leukste vakken. In 1992 werd ik gebeld door de toenmalige voorzitter Bauke van der Gaast of ik bestuurslid wilde worden. Na een aantal jaren werd ik secretaris en in 2010 nam ik de voorzittershamer over. Het ledenaantal is in mijn bestuursperiode gegroeid van 300 tot bijna 1500 leden. Na 28 jaar heb ik vorig jaar november afscheid genomen.

Wat heb je allemaal gedaan voor de Vereniging?

Sinds 1997 ben ik lid van de redactie van het magazine. Eenmaal per jaar wordt dit magazine met verhalen over de stad en haar inwoners door de vereniging uitgegeven. Het is inmiddels een collector’s item. Verder heb ik meegewerkt aan onder andere het samenstellen van enkele ‘Harlingen mien stadsje’ ansichtkaarten/fotoboekjes, het boekje ‘Harlingers bij-naam’, de ‘Bruggen’ in de stad en het fotoboek ‘Harlingen van boven 1919-2019’. Ben lid van de projectgroep Struikelstenen. In 2012 zijn 45 struikelstenen geplaatst voor de woningen in de stad, waar onze Joodse stadgenoten hebben gewoond en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Het boekje over de Struikelstenen beleeft inmiddels zijn derde druk. Ook heb ik mij ingezet voor het terugbrengen van een twintigtal historische muurschilderingen in het stadsbeeld.

Ben je nog actief voor de vereniging?

Ja zeker, als lid van de redactie van het magazine, kregen we (Hinke de Jong, Theo Althuis en Geert Noorman), het verzoek van Olaf Hermus, eigenaar van de plaatselijke supermarkt Jumbo of we een historisch plaatjesboek over Harlingen zouden kunnen samenstellen. We zijn 2 januari van dit jaar gestart met het schrijven van hoofdstukken en het zoeken naar 216 historische foto’s. In verband met de heropening van de supermarkt moest het boekwerk eind april klaar zijn! Dat is gelukt en de reacties die we nu al krijgen zijn zeer positief. We hopen inwoners en ook de jeugd op deze manier te interesseren voor de geschiedenis van onze prachtige stad en onze vereniging. Inmiddels zijn we als redactie alweer begonnen met de voorbereidingen voor het nieuwe magazine, dat eind van dit jaar wordt gepresenteerd. In de toekomst ga ik mijn werkzaamheden voor de vereniging afbouwen. De jongere generatie is nu aan zet!


Wilt u ook dat ons monumentaal stadsje en zijn geschiedenis behouden blijft? Word dan lid, het lidmaatschap van de vereniging bedraagt € 15 per jaar. Leden hebben gratis toegang tot de gezellige bijeenkomsten in voor- en najaar, ontvangen tweemaal per jaar een nieuwsbrief en in november het jaarlijkse Magazine Oud Harlingen met de mooiste verhalen over de geschiedenis van Harlingen. Lid worden kan via www.oud-harlingen.nl.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda