Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Voor velen bekend maar misschien voor sommigen onbekend, is Vereniging Oud Harlingen. Een actieve vereniging die zich op vele manieren inzet voor het behoud van historisch Harlingen. Om te laten zien wat Oud Harlingen zoal doet om dit te bewerkstelligen nemen we u mee op reis langs de betrokken vrijwilligers. Vandaag: fotograaf Joachim de Ruijter, ook wel bekend als de huisfotograaf van de HC.

Binne jou een echte Harlinger?

Nee. Als je niet geboren bent in Harlingen achter de schouwburg, ben je geen echte Harlinger.

Vertel eens wie je bent.

Ik heb de Fotovakschool in Apeldoorn gedaan en heb 38 jaar als luchtmacht-fotograaf bij Defensie gewerkt. Daar moesten we alle facetten van de fotografie beheersen; we moesten alles zelf kunnen. Ik maakte foto’s voor wandversieringen, maar ook bijvoorbeeld van ongevallen. Ik heb ook meegevlogen in alles wat je maar kunt bedenken, van Cougar tot F16, voor het maken van luchtfoto’s.

Ik heb 21 jaar in Duitsland gewerkt. Door de val van de muur werden onderdelen van Defensie opgeheven en ging ik naar een nieuwe werkplek. Het meest gunstige toekomstperspectief was vliegbasis Leeuwarden. Dus dan ga je kijken waar je gaat wonen. We hebben gekeken in Grou, Stiens, Franeker, en op 18 oktober 1990 stonden mijn echtgenote Annie en ik op de raadhuisbrug en maakten we de beslissing: hier gaan we wonen. We zijn in april ’91 verhuisd. Eerst naar het Oosterpark, en daarna naar de binnenstad, want het Oosterpark was me te rustig.

Ik ben begonnen met fotografie voordat er digitale camera’s waren. Ik heb gewerkt met de eerste Mavica met een 3,5 inch diskette, voor het maken van technische foto’s op de vliegbasis. Ik ben altijd meegegaan met nieuwe ontwikkelingen, en daar heb ik nu profijt van. Ik maak nu ook foto’s met een drone en heb daarvoor mijn drone-bewijs gehaald. Nu kan ik ook panden voor Oud Harlingen uit een andere hoek fotograferen.

Ik fotografeer ook voor de gemeenten Harlingen en Waadhoeke, de provincie Fryslân, het project Afsluitdijk. Heel allround, zodat ik geen opdracht hoef te weigeren. Ik vind dat je niet kunt zeggen ‘dat kan ik niet’.

Wat is je motivatie om je in te zetten voor het vrijwilligerswerk van Oud Harlingen?

Oud Harlingen wil historisch Harlingen behouden, en ik wil dat in beeld brengen en bewaren voor het nageslacht. Ik ben ook vrijwilliger bij museum het Hannemahuis. Daar fotografeer ik tegeltjes, erfstukken, schilderijen, noem maar op. Ook zilver. Het is een pokkenwerk om zilver te fotograferen. Dat is één van de moeilijkste dingen; zilver goed in beeld brengen zodat het zilver blijft.

Hoeveel tijd ben je kwijt aan het werk voor Oud Harlingen?

Joachim lacht, en zegt: Te veel, maar ik doe het graag. ‘Nee’ komt niet voor in mijn woordenboek en dat is af en toe wel lastig.

Kun je een bijzondere klus noemen voor VOH?

Bijvoorbeeld dat ik in een kelder moet kruipen om tegeltjes te fotograferen. Of met behulp van een kraan hoog in de lucht hangen bij de Grote Kerk, in een bakje met windkracht 5, om een foto te maken van de leien.

|Doorsturen

BuienradarAgenda