Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Voor velen bekend maar misschien voor sommigen onbekend, is Vereniging Oud Harlingen. Een actieve Vereniging die zich inzet voor het behoud van Historisch Harlingen op vele manieren. Om te laten zien wat deze Vereniging zoal doet om dit te bewerkstelligen nemen we u mee ‘op reis’ langs de betrokken vrijwilligers en werkgroepen/commissies. Vandaag kijkt u in de keuken van de Beeldbank met Iemke-Pieter Zeijlemaker.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Wat binne we en wat ben ik toch trots op us stadsje… Suveul prachtige gevels, skitterende plakjes, steegjes en oek nog an ut Wereld Erfgoed de Waddenzee. En wat ben ik blied da’k d’r wat over kan vertelle wanneer ik as skipper of instructeur vaar op ’e Jonge Seun. Of da’k teugen mien collega’s op mien werk in de Skeepsbouw kan sege dat ik een Harlinger ben, een echte ouwe seun en da’k elke avond daar mooi in mien eigen bedsje kan krupe met ut geluud van de wien rond ut huus...”

“En blied wanneer ik op toneel sta en mie uutsloof tegenover een volle zaal Harlingers die zitten te gniezen at ik weer sjanter over Franeker. En nou mag ik oek nog sinds september 2017 mij bemoeien met alle ouwe filmpkes van Harlingen. We mutte daar sunig op weze. Want alle Harlingers binne sunig op sien eigen spul he’k wel murken. Dus oek op us stadsje. En da’s mooi. Houwe su. Dus, jeu… Trots… Ja dat bin ik. Een trotse beheerder van de ouwe beelden. Want het is waarschijnlijk wel één van de meest spraakmakende onderdeel van onze vereniging.”

“We mogen graag terugblikken. Terugkijken naar oude filmpjes en foto’s die we ergens diep in ons geheugen nog kennen waarbij dan het gevoel van toen weer bovenkomt. Dan merken we ook dat de tijd snel gaat. En we zullen 2020 ook niet meer vergeten. Wat een bijzonder jaar. Een mooie (eenmalige) actie van de Beeldbank vorig jaar was het opzoeken van oude films waarbij we op speciaal verzoek de originelen weer terug konden brengen naar de maker. Een geluk dat we deze nog konden terugvinden want ons doel is het digitaliseren van oud materiaal zodat het voor eeuwig behouden blijft. Daarbij dus niet het zelf beheren van al die oude originele materiaal want daar zijn andere archieven en musea voor.”

“In de loop van de tijd hebben we gemerkt dat er nog erg veel oud (foto) materiaal bij de mensen thuis ligt. Mondjesmaat durft men dat los te laten. De beeldbank zet zich er voor in om dergelijk beeldmateriaal veilig te stellen en dat moet je niet willen forceren.

“Ik houd mij dus bezig met ons Harlinger erfgoed op gebied van foto en video. Zorgvuldig beheer van een digitaal archief is niet goedkoop. We moderniseren, maar wel met beleid en mondjesmaat. Genoeg plannen, maar met kleine stappen om het overzichtelijk en betaalbaar te houden. De beeldbank geniet van kleine vergoedingen als we gedurende een normaal jaar compilaties maken van oude beelden die we op verzoek tonen bij andere verenigingen, Het Hannemahuis, tijdens de instuif van de Visserijdagen of tijdens onze openbare vergaderingen. Helaas tijdens de coronacrisis wel wat minder dan we gewend zijn. Dan is het extra fijn wanneer er mensen zich melden die dezelfde passie hebben en waarmee we samen kunnen werken. Dat wordt ons doel in 2021. Om uiteindelijk weer met trots naar ons prachtige Stadsje te kunnen kieken. Met nog veul meer oude beelden en filmkes… Van toen we nog skaatsten op ’e Singel en skotsje lopen bij de Seediek in ’79… Wete jou nog wel? Van toen? Hef ik ergens nog mooie foto’s van…”


Wilt u ook dat Vereniging Oud Harlingen zich inzet voor het behoud van ons monumentale stadsje? Word dan lid! Het lidmaatschap van de vereniging bedraagt € 15 per jaar. Leden steunen onze activiteiten, hebben gratis toegang tot de gezellige bijeenkomsten in voor- en najaar, ontvangen tweemaal per jaar een Nieuwsbrief en in november het jaarlijkse Magazine Oud Harlingen. Lid worden kan via www.oud-harlingen.nl.


 

|Doorsturen

BuienradarAgenda