Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Voor velen bekend maar misschien voor sommigen onbekend, is Vereniging Oud Harlingen. Een actieve Vereniging die zich inzet voor het behoud van Historisch Harlingen op vele manieren. Om te laten zien wat de vereniging zoal doet om dit te bewerkstelligen nemen we u mee op reis langs vrijwilligers en werkgroepen. Deze keer: ‘huisrestaurateur’ Wiebren van Zandbergen.

Wiebren van Zandbergen. (Foto: Eva van Zandbergen)

Binne jou een echte Harlinger?

Seker bin ik un echte Harlinger!!

Vertel eens wie je bent…

Ik ben Wiebren van Zandbergen, geboren op de Schritsen 23. Mijn vader had een schildersbedrijf, ‘P. van Zandbergen’ genaamd. Tot mijn pensioen was ik plateelschilder bij Tichelaar in Makkum. Dit heb ik 38 jaar gedaan.

Wat is je motivatie om je in te zetten voor Oud Harlingen?

Restaureren en schilderen vind ik mooi werk en op deze manier vul ik mijn vrije tijd aardig. Zo kan ik ook wat betekenen voor de maatschappij. Als ik de gerestaureerde stenen nu zie die geplaatst zijn ben ik toch wel een beetje trots.

Wat doe je zoal?

Op dit moment restaureer ik oude gevelstenen. Volgend jaar ga ik, waar nodig, de muurschilderingen/reclames restaureren. De schilderingen zijn aangebracht door Klaas Postuma en ik ga ze nu bijhouden.

Hoeveel tijd ben je hieraan kwijt?

Met het restaureren van de gevelsteen met de Leeuw bijvoorbeeld ben ik ongeveer 20 uren bezig geweest. Allereerst moest ik de steen schoonmaken en afbikken. De steen had jarenlang in een tuin gelegen dus er zat veel vuil en mos op. Daarna heb ik een soort hechtlaag erop gedaan. Het vinden van de juiste kleur voor de leeuw was best wel een zoektocht. Ik heb er vier à vijf kleuren okergeel op gedaan voordat ik de juiste had. Ook de letters zijn weer leesbaar gemaakt.

De steen van Pastoor Jorna was ook een hele klus. De letters moest ik eerst netjes uitdiepen en daarna weer graveren als het ware met zwarte verf.

Op dit moment is het te koud om stenen te restaureren. De volgende die op de planning staat is de steen op de gevel aan de Hondenstraat op het pand van Sjoerd de Gooijer. Deze steen zit hoog in de gevel en heeft een bijzondere tekst.

Grutterij

Gesticht door P.J.Poelstra

Anno 1838

Verbrand den

7 october 1855

Daarna weer opgebouwd

De letters zijn in slechte staat dus dat weer een leuke klus!

De steen op de gevel aan de Hondenstraat.

|Doorsturen

BuienradarAgenda