Nieuws

Oud Harlingen Actueel

Om de week presenteert vereniging Oud Harlingen één van haar vrijwilligers in de Harlinger Courant. In deze serie portretten vertellen zij meer over de vereniging. Deze week: Johan Drost.

Johan Drost. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Mien naam is Johan Drost, en sinds 1963 kleermaker in Harlingen. En ja, ik bin un egte Harlinger oek al komt mien moeder uut Franeker. (Antwoorde in ut Harlingers past mij wel, de gramatika-regels binne niet su streng en dan make je oek minder fouten nou juh.)

Waarom doen ik dit?

Nou allereerst om de gesellughied maar, niet minder, oek omdat de ouwe binnenstad dit verdient, prachtige huuzen uut 15-16-1700 met sien gragjes en binnenhavens!

Wat doen wij presies?

Waar mogeluk en nodeg probere wij te ver gaande verbouwingen binnen de regels te houwen, ut klassieke beeld beware.

Hoeveul tied binne wij hier an kwiet?

Ik weet ut niet en wil ut oek niet wete maar beslist niet teveul. Tot nou toe kan ut nog naast mien werk.

 Un biesondere aktie bij VOH?

Vanwege un stukje geskiedenis skrieve foor ut blad van VOH zei Anneke toen teugen mij ‘de kast vast wel meer vertelle en doen dat dan even op de presentasie avond. Dan wuust die oek niet late kenne en dus hev ik toen ja seit. Maar as je dan foor sun 30 meesen staan… ut swit stond mie oppe rug. Gelukkeg kon ik ut in ut Harlingers vertelle en dat was un stuk noflukker!


Johan Drost zit samen met Tineke Huitinga, Willem Visser en Bertus Nadema in de bouwcommissie. Wiegerina v.d. Meer en Elly Runia zitten namens het bestuur in de commissie. Verleende bouwvergunningen worden bekeken en adviezen worden gegeven aan de gemeente. Regelmatig heeft de bouwcommissie contact met de betreffende ambtenaren die de vergunningen afgeven.

Wat veel mensen niet weten is dat Vereniging Oud Harlingen een subsidiefonds heeft: Klein maar Fijn. Eigenaren van monumenten kunnen een aanvraag doen voor het herstellen van een detail van hun woning. Dit fonds wordt gevuld door de gemeente. Meer informatie kunt u vinden op www.oud-harlingen.nl. Kijk bij Activiteiten, subsidie.


 Wilt u ook dat ons monumentaal stadsje behouden blijft? Word dan lid, het lidmaatschap van de vereniging bedraagt € 15 per jaar. Leden hebben gratis toegang tot de gezellige bijeenkomsten in voor- en najaar, ontvangen tweemaal per jaar een Nieuwsbrief en in november het jaarlijkse Magazine Oud Harlingen. Lid worden kan ook via www.oud-harlingen.nl.


 

|Doorsturen

BuienradarAgenda