Nieuws

Orgelconcert Wim Treurniet in Grote Kerk

Wim Treurniet uit Farsund (Noorwegen) verzorgt het vierde orgelconcert van de Zomerserie in de Grote Kerk; vrijdag 27 juli vanaf 20.00 uur. Het concert is ook onderdeel van de Bach-estafette, die in het kader van LF2018 is georganiseerd, en ook nog van een speciale orgelweek (23 t/m 28 juli). 

Wim Treurniet heeft een programma samengesteld met werk van Johann Sebastian Bach en van een van zijn leermeesters Georg Böhm. Georg Böhm (Hohenkirchen (Thüringen) 2 september 1661 - Lüneburg, 18 mei 1733) was een Duitse componist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en organist. Hij studeerde aan de universiteit van Jena. Aangenomen wordt dat hij zijn muziekstudie vervolgde bij Johann Adam Reincken, de organist van de Sankt Catharinenkirche in Hamburg.

Böhm was de ‘meester-leraar’ van de jonge Johann Sebastian Bach in diens Lüneburger gymnasiumperiode, aldus Carl Philipp Emanuel Bach, de tweede zoon van J.S. Bach. Deze opvatting werd bevestigd door het opduiken van een handgeschreven kopie van de grote koraalbewerking ‘An Wasser Flüssen Babÿlons’ van Johann Adam Reincken, die in 1700 door de 15-jarige Bach ten huize van Böhm werd vervaardigd.

 Wim Treurniet studeerde aan de conservatoria te Leeuwarden en Arnhem. Hij behaalde de dipolma’s DM en UM (met aantekening improvisatie). Zijn belangrijkste docenten waren Gijsbert Lekkerkerker, Theo Jellema, Bert Matter en Cor Ardesch en Jan Jongepier. Sinds 1995 is hij werkzaam als organist en docent in het Noorse Farsund.

|Doorsturen