Nieuws

Opening Academisch jaar Franeker met Harlinger bier

Woensdagavond werd in Franeker het academisch jaar geopend. Ruim honderd bezoekers hadden zich in de Martinikerk in Franeker verzameld. Klokslag acht uur kwamen de vrijwilligers van de Academie de kerk binnen, voorafgegaan door de pedel. Later op de avond volgde de presentatie van een bijzonder tafelbier, De Schenker, gebrouwen door Brouwdok in Harlingen.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vicevoorzitter van de Academie, Robert Jansen noemde in zijn welkomstwoord ‘twijfel’ het begin van inzicht. Erica Schaper, bestuursvoorzitter van NHL Stenden en lid van de Raad van Advies van de Academie, benadrukte de wederzijdse relatie tussen samenleving en wetenschap.

Het openingscollege werd verzorgd door Generaal (bd) en voormalig Commandant der Strijdkrachten, Dick Berlijn. Zijn college ging over de gevaren van cybercriminaliteit en het belang van goed leiderschap bij de bestrijding daarvan. “Onze wereld verandert snel. Cyber security is niet langer een ‘dingetje’ van de IT-afdeling.” Berlijn noemde tal van recente voorbeelden waarbij criminelen computersystemen hebben lamgelegd en grote sommen losgeld hebben gekregen. Volgens Berlijn zal deze vorm van criminaliteit in de toekomst alleen nog maar toenemen. “We aint seen nothing yet”, was zijn onheilspellende conclusie. Daarom wees Berlijn op de verantwoordelijkheid die iedereen heeft. Particulieren kunnen beveiligingssoftware installeren. Leiders moeten beslissingen durven nemen. En specialisten moeten zich laten horen wanneer de leiding zich vergist. Dit laatste noemde Berlijn “speeking truth to power”. Ondergeschikten moeten de vrijheid voelen om hun baas de waarheid te zeggen. Daarmee kunnen grote rampen worden voorkomen.

Na het officiële gedeelte van de avond, had de Academie van Franeker ook nog een kleine verrassing voor de aanwezigen. Enkele leden van de Academie hebben afgelopen jaar met brouwerij Brouwdok uit Harlingen een tafelbier ontwikkeld: De Schenker.

Pedel Josse Pietersma trok zijn toga uit en toonde vol trots het T-shirt dat hij er onder droeg, met daarop het etikel van het nieuwe bier. Pietersma noemde het een “sneak peek” want de officiële lancering van het bier, met horeca en ondernemers zal binnenkort plaatsvinden. Hij vertelde over het historische verhaal achter het bier. “De naam van het bier is bewust gekozen. Het zit in grote flessen van 75 centiliter en het is de bedoeling dat je het met anderen deelt.” Brouwer Duco Dokter vertelde over het brouwproces. “Het is een milde ale, van maar 3,2 procent. De uitdaging bij zo’n licht bier is om er toch een sterke smaak aan te geven. Dat is de brouwers gelukt door het gebruik van geroosterde mout en speciale citrus-hop.”

Nadat de eerste officiële fles was aangeboden aan Dick Berlijn, konden de aanwezigen flessen voor thuis kopen. Bij Grandcafé De Doelen waar de nazit was, werd het nieuwe bier ook geschonken. Bezoekers bestelden een fles en bepaalden dan zelf hoeveel glazen ze er bij wilden hebben.

|Doorsturen

BuienradarAgenda