Nieuws

Open dagen Radiolichtschip Harlingen

Het radiolichtschip in Harlingen organiseert vrijdag 27 en zaterdag 28 mei aanstaande open dagen. Het markante rode schip in de Nieuwe Willemshaven is tussen 10.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk. 

(Foto’s: Ynze Braaksma)

In de buik van het lichtschip is inmiddels een grote studio gebouwd. Hier wordt tijdens de open dagen live uitgezonden. Deze grote studio heeft een klein podium waar artiesten kunnen optreden tijdens de radio-opnames en -uitzendingen. Ook kan er gekozen worden om de DJ-booth op het podium te plaatsen, waardoor er een mooie dansvloer ontstaat.

In de grote studio verzorgt vrijdag een aantal landelijk bekende diskjockeys van Radio Mi Amigo (de echte) de uitzending. Zaterdag zijn de DJ’s van Oroep RSH gastheer van de live-uitzending.

Tijdens de open dagen is door het hele schip een expositie van foto’s van het lichtschip te zien. Vrijwilligers geven uitleg over het radio maken aan boord van een lichtschip.

Het voormalige Engelse lichtschip nummer 8 ligt al meer dan vijftien jaar afgemeerd in de Nieuwe Willemshaven. Het schip was na de tewaterlating in 1949 ruim 40 jaar in dienst van Trinity House, het Engelse equivalent van het Loodswezen/Rijkswaterstaat.

In 1991 werd het schip buitengebruik gesteld en gekocht door een Nederlander die er in Rotterdam een discotheek van maakte. Daarna raakte het schip in verwaarlozing en werd het van de sloop gered door een groep vrienden die samen Radio Waddenzee en Radio Seagull runden. In Harlingen werd het lichtschip herdoopt tot ‘Jenni Baynton’.

Vanaf 2005 werd het schip door vrijwilligers ontdaan van alle ‘discotheek-spullen’ en langzamerhand zoveel mogelijk teruggebracht in originele staat. Het schip werd tegelijkertijd ingericht als radiozendschip en uitgerust met studio’s, zendapparatuur en een heuse zendmast. Tot en met 2018 kon het schip de kost verdienen met het uitzenden van radioprogramma’s in de ether, maar door de omschakeling naar digitale radio moest een andere oplossing worden bedacht.

In 2019 is besloten de bakens te verzetten en naast de mogelijkheid van radio-uitzendingen (die gewoon blijft) de enorme ruimte in het schip geschikt te maken voor vergaderingen, teambuilding-bijeenkomsten, vormen van kleinkunst en exposities. De accommodatie aan boord biedt voor meerdaagse projecten, met name op zee, vele mogelijkheden.

Op 8 maart 2020 werd een open dag georganiseerd waarin het publiek ook al kon kijken wat de mogelijkheden waren. De coronapandemie gooide daarna roet in het eten en plannen werden opgeschort.

|Doorsturen

BuienradarAgenda