Nieuws

Ook de Bouwvereniging staat op tegen verhuurderheffing

HARLINGEN - Meer dan 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook de Harlinger Bouwvereniging doet mee aan deze actie.

De Bouwvereniging heeft eind september 1,2 miljoen overgemaakt aan de staat. “Dit is geld van de huurders wat wij willen inzetten voor betaalbare goede woningen voor onze huurders”, meldt de Bouwvereniging in een persbericht.

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. “Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.” 

Daarom maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda