Nieuws

Onthulling tijdelijk lichtmonument Levenslicht in Harmenspark

HARLINGEN - Aanstaande vrijdagavond wordt het monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde onthuld in het Harmenspark. Burgemeester Roel Sluiter verricht de onthulling, vanaf 19.00 uur.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Ter nagedachtenis van dit moment heeft kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei het tijdelijke lichtmonument Levenslicht bedacht. 

Het monument dat bestaat uit losse, lichtgevende stenen die om de paar seconden oplichten en uitdoven -  symboliseert het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van plaatsgenoten, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. 

Harlingen is één van de meer dan 150 Nederlandse gemeenten die meedoen aan dit initiatief. Ook Harlingen kent Joodse slachtoffers die gedeporteerd en later vermoord werden. Met het tijdelijke monument dat tot 31 januari te zien is, wordt aandacht gevraagd voor de slachtoffers van de Holocaust. Eerder zijn in Harlingen al tientallen struikelstenen geplaatst, met namen van omgekomen Joodse inwoners.

De onthulling van Levenslicht markeert ook de start van tal van activiteiten rond de diverse herdenkingen en vieringen van 75 jaar vrijheid. Het Centraal Comité 1945, dat dit jaar 75 jaar bestaat en na dit jaar stopt, zal in het kader van 75 jaar vrijheid diverse activiteiten organiseren om de oorlog te herdenken en de vrijheid te vieren. Zo vindt er onder meer een fototentoonstelling plaats in het Hannemahuis, is er een educatief programma opgesteld voor het basis- en voortgezet onderwijs en wordt er een boek uitgebracht.

|Doorsturen

BuienradarAgenda