Nieuws

Onthulling boom van liefde en vriendschap

Woensdagmiddag werd in de keurig onderhouden tuin van Nieuw Zuid aan de Prinses Irenestraat een bijzondere boom onthuld. De onthulling werd uitgevoerd door Maria Delorme en Antoinette Berkouwer.

 

Onthulling van het fraaie bord door Maria Delorme (links) en Antoinette Berkouwer. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Jaren geleden was stadgenoot Maria Delorme met vakantie in Auvers sur Oise, een dorpje in de buurt van Parijs. In dit dorp woonde Vincent van Gogh de laatste maanden van zijn leven. Zij heeft toen ter ere van Vincent, waar zij zich veel voor interesseert, een Prunus Nigra, een roodbladige kerspruim geplant. De beheerder van het vlakbij gelegen kasteel was diep onder de indruk van dit gebaar en gaf deze boom de naam ‘L’arbre pour l’amour et l’amitié entre tous les gens du monde’ (de boom voor liefde en vriendschap tussen alle mensen op aarde).

 

“Ik was zo onder de indruk van deze prachtige tekst; ik wilde die meenemen naar mijn woning in Harlingen”, liet Maria weten. In de tuin van Nieuw Zuid plantte zij vervolgens ook een Prunus die woensdagmiddag ten overstaan van vele gasten en gebruikers van Nieuw Zuid werd onthuld. Alvorens de onthulling een feit was, werd binnen nog even een bezoekje gebracht aan de expositie van kunstenaar Jacob Roorda, waar tekeningen van de schildercursus die Roorda geeft, te zien waren, met als thema Vincent van Gogh. Een portret van de beroemde Nederlandse schilder, door Jacob Roorda geschilderd, kreeg ook een plekje in de tuin. Maria Delorme las nog een gedicht van Toon Hermans voor. 

Onder applaus werd door beide dames de Friese vlag weggetrokken, waarna het fraaie metalen bord, belangeloos gemaakt door Theo Jilderts en geschilderd door Klaes Posthuma, tevoorschijn kwam. Een groepje jongens en meisjes van Kinderyoga ‘Fluistering van ons innerlijk kind’ bracht een zonnedans. Tot slot mocht iedereen op speciale kaartjes een wens schrijven, die aan een koord werden opgehangen. Hierna waren er koffie, thee en chocoladekoekjes.

|Doorsturen