Nieuws

Ondernemend Harlingen beleeft geslaagde eerste bijeenkomst

De vereniging Ondernemend Harlingen (OH) hield dinsdagmiddag haar eerste officiële bijeenkomt bij ATR Visser op industrieterrein Oostpoort. Ongeveer 45 ondernemers gaven gehoor aan de uitnodiging.

Door Ubbo Posthuma

Rondleiding van Jaap Jilderts door Visser ATR. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Ondernemend Harlingen is op 28 maart 2018 ontstaan uit een fusie tussen de Harlinger Ondernemers Vereniging (HOV), Koninklijke Horeca afdeling Harlingen en Stichting Harlingen Promotion. Door het samenvoegen van deze drie organisaties is een nieuwe vereniging ontstaan met een nog steeds groeiend aantal leden. Deze leden zijn werkzaam in de handel, nijverheid, industrie, zakelijke dienstverlening, horeca en vrije beroepen. Het dagelijks bestuur van Ondernemend Harlingen wordt gevormd door secretaris en interim-voorzitter Milan Grijmans en penningmeester Janco Hiemstra.

 

In een welkomstwoordje dankte Marco van der Voorn, Visser ATR voor de gastvrijheid. Hij schetste het programma, dat bestond uit een hapje en drankje van Cor en Wietske van restaurant ONS, een powerpointpresentatie over het familiebedrijf van Visser alsmede een rondleiding binnen het bedrijf. Gitarist/zanger Dick Postma uit Franeker zorgde op de achtergrond voor gezellige muziek.

 

Thema’s

Vervolgens nam Milan Grijmans het woord. Zij vertelde dat Ondernemend Harlingen  belangenbehartiger is voor álle ondernemers uit Harlingen en de directe omgeving van Harlingen, ook voor starters. “Ondernemend Harlingen informeert, verbindt, adviseert, inspireert en geeft voorlichting. Verder houden wij ons bezig met thema’s die voor ondernemers in Harlingen en directe omgeving van belang zijn. Ondernemers willen namelijk redelijkheid bij lokale belastingen en milieueisen, een goede bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en een heldere economische visie. Om dit te realiseren is een goede samenwerking tussen ondernemers noodzakelijk”, zei Grijmans.

 

“Maar ook tussen ondernemers en de lokale overheid en andere organisaties. Met een goed georganiseerde ondernemersvereniging kunnen wij als één volwaardige gesprekspartner naar buiten treden: samen sta je sterker. Een collectief bereikt meer want het bundelen van krachten is dé aangewezen manier voor een gezond ondernemersklimaat en dit begint bij een gezonde ondernemersvereniging”, aldus Milan Grijmans.

Zij kon verheugd mededelen dat er sinds 28 maart alweer een aantal nieuwe leden is toegetreden en de teller staat momenteel op 75. Overigens is de doelstelling voor dit jaar 100 leden.

 

AVG

Volgens Grijmans zijn er belangrijke stappen gemaakt. In de toeristenvisie van de gemeente kon de rol van de ondernemers beter. Het plan van aanpak is daarom aangepast met nu wel een belangrijke rol voor de ondernemers. Het bestuursakkoord kent thema’s voor de binnenstad. Nieuwe wethouder Paul Schoute (ook aanwezig) is het nieuwe aanspreekpunt voor de ondernemers. “Wat betreft de vraag ‘hoe krijgen we de stad op een hoger niveau’, hebben we een behoorlijk stemmetje gekregen”, aldus Grijmans, die nog even meedeelde dat er op dinsdag 19 juni een extra avond zal worden gehouden waar men inhoudelijk zal ingaan op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

 

Na de powerpointpresentatie werd de groep in tweeën gesplitst en kreeg men een 20 minuten durende rondleiding door het bedrijf van medewerkers van Visser. De ahs en ohs waren niet van de lucht. Een prachtig modern bedrijf waar ongeveer 40 mensen hun brood verdienen. Volgend jaar bestaat het bedrijf Visser ATR 65 jaar. In 1980 begon men met het verzamelen van bouw- en sloopafval. In 1999 werd het eerste nieuwe pand op Oostpoort gebouwd. In 2003 kwam er nog een pand bij. In 2009 kwam men onder de paraplu van GP Groot uit Alkmaar. Inmiddels heeft Visser 13 voertuigen, waaronder shovels, kranen en heftrucks. De klanten zijn bijzonder tevreden over het bedrijf en waarderen dit met een puntenwaardering van 8.5.

Na deze bijzondere rondleiding kon nog een drankje genuttigd worden. Rond 21.15 uur kon Marco van der Voorn deze eerste bijeenkomst afsluiten.

|Doorsturen