Nieuws

Nieuwe workshop jazz-centrum Harlingen

Het tweede seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) start in september met twee workshops. De workshop die vorig jaar is gestart als ‘The Roaring Twenties’ gaat in de het nieuwe seizoen door onder de naam ‘The Roaring Twenties Experience’. Nieuw is de workshop ‘Gypsy Jazz’, de snelle en ritmische zigeunerjazz waarmee de onder andere gitarist Django Reinhardt wereldberoemd is geworden. Beide workshops starten in september en worden gegeven in stadsschouwburg Trebol.

Django Reinhardt.

In de workshop ‘Gypsy Jazz’ gaat gitaardocent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als ‘Gypsy jazz’. De stijl is in de jaren 30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli de solisten waren.

 

Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en er wordt gewerkt aan de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (‘la pompe’) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen, mits er een goede rolverdeling wordt besproken. Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Ook instrumenten, zoals de viool, klarinet, contrabas en accordeon, hebben een sound die zeer goed mengt met dit repertoire.

In september 2017 begon de eerste workshop ‘The Roaring Twenties’ waarin de muziek aandacht kreeg, zoals die in de laat-twintiger jaren werd gespeeld. Denk voor die periode bijvoorbeeld aan de film The Great Gatsby en de Charlestondans. Dat de deelnemers de smaak te pakken kregen van deze gearrangeerde jazzy salonmuziek, blijkt uit de vervolgworkshop, die in februari van start ging en op 29 april werd afgerond met een optreden op  het afsluitende loungeconcert van Centrum Traditionele Jazz Harlingen van seizoen 2017/2018. Zo ontstond een kern van amateurmusici die zich verder wil verdiepen in deze aanstekelijke muziek. Daarom is nu gekozen voor een orkestvorm, waarin onder leiding van trombonist en arrangeur Arend Huisman gewerkt wordt aan het individuele spelniveau, de orkestprestatie en verbreding van het repertoire: ‘The Roaring Twenties Experience’. Meer info en aanmelden: www.friejam.nl/workshops.

|Doorsturen