Nieuws

Nieuwe schepen Doeksen vanavond in Harlingen

De twee nieuwe LNG-schepen van Rederij Doeksen arriveren vanavond naar verwachting tussen 18.00 en 19.00 uur in Harlingen. Op 8 maart vertrokken ze aan boord van zwareladingschip Sun Rise vanuit Vung Tau (Vietnam), waar de catamarans zijn gebouwd.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Maandagavond arriveerde de Sun Rise op de rede bij Texel. Na een inspectie door de bouwcommissie van Rederij Doeksen is begonnen met het ‘losmaken’ van de schepen. Volgens de planning zou er vanmorgen worden gestart met het vol laten lopen van de ballasttanks, zodat de Sun Rise gedeeltelijk afzinkt. Zo worden de schepen, de Willem Barentsz en de Willem de Vlamingh, te water gelaten. Daarna begint de tocht naar Harlingen. Voor deze sleepklus worden maar liefst zeven sleepboten ingezet. Elk van de LNG-schepen wordt gesleept door één sleepboot, terwijl ze aan de achterzijde ‘op koers’ worden gehouden door twee kleinere sleepboten. De zevende sleepboot is ‘reserveboot’ en ter algemene assistentie.

De LNG-schepen kunnen zelf nog niet varen. De route gaat via de Texelstroom, de Doove Balg en de Boontjes naar Harlingen. Als alles volgens planning verloopt, arriveren de nieuwe catamarans tussen 18.00 en 19.00 uur in Harlingen. Na aankomst in Harlingen worden de schepen naar Nesta Shipping gesleept, waar de verdere afbouw zal plaatsvinden. De schepen worden vanaf 7 januari 2020 structureel in de dienstregeling op de lijnen Terschelling en Vlieland ingezet.

|Doorsturen

BuienradarAgenda