Nieuws

Nieuwe schepen Doeksen gearriveerd

De twee nieuwe LNG-autoveerboten van Rederij Doeksen zijn maandagavond op het zwareladingschip Sun Rise in Den Helder gearriveerd. Op 8 maart vertrokken ze vanuit Vung Tau (Vietnam), waar de catamarans zijn gebouwd.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Vandaag volgt een inspectie van de schepen. Het is de bedoeling dat de catamarans naar Harlingen worden gesleept waar de verdere afbouw zal plaatsvinden bij Nesta Shipping. Het moment van aankomst in Harlingen is, zoals het nu lijkt, woensdagavond. Het definitieve moment van aankomst in Harlingen staat nog niet vast en is afhankelijk van de weersomstandigheden en de waterstanden. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.


Primeur

Op technisch gebied vormen deze schepen een primeur. Het zijn de allereerste single fuel LNG-veerboten in Nederland en de allereerste schepen ter wereld, waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks een vaste schroef aandrijven. De schepen worden vanaf 7 januari 2020 structureel in de dienstregeling op de lijnen Terschelling en Vlieland ingezet.


Waddenfonds

In 2016 gaf Rederij Doeksen de Australische firma Strategic Marine opdracht tot de bouw van twee nieuwe catamarans, die op LNG (Liquefied Natural Gas) op de Waddenzee gaan varen op de lijnen Terschelling en Vlieland. Ontwerpbureau Vripack uit Sneek tekende voor het ontwerp van interieur en exterieur. De nieuwe schepen zijn voorzien van innovatieve toepassingen die de schepen veel zuiniger en substantieel schoner maken dan reguliere veerschepen.

Het project draagt actief bij aan het thema ‘Duurzame ontwikkeling havens en energietransitie’ uit het Pioniersprogramma Waddenfonds 2012-2013. Het Waddenfonds kende Rederij Doeksen voor dit nieuwbouwproject een subsidie toe van € 1.207.500. Meer info op www.denieuweschepenvandoeksen.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda