Nieuws

Nieuwe free fall lifeboat voor zeevaartstudenten Maritieme Academie Holland

Bij de Maritieme Academie in Harlingen is een nieuwe free fall lifeboat gerealiseerd en half maart in gebruik genomen. Het betreft een uitbreiding op het bestaande safety-trainingscentrum van de Maritieme Academie Holland (MAH). Met de uitbreiding van de free fall-installatie worden alle zeevaartstudenten van de samenwerkende mbo- en hbo-scholen in Harlingen getraind op alle verplichte lifeboat evacuaties die zich aan boord kunnen voordoen.

Het bestuur van de Maritieme Academie Holland (MAH) heeft unaniem besloten te investeren in de uitbreiding van het gezamenlijke trainingscentrum met de free fall opstelling. “Safety is een essentieel aspect in de zeevaart”, aldus Leon Maas, directeur-bestuurder MAH. “Het is belangrijk dat onze studenten daar goed in worden getraind. Door in gezamenlijkheid te investeren, gaan we op een doelmatige manier om met onze onderwijsmiddelen en hebben we in Harlingen een prachtige safety-installatie staan die is toegesneden op het trainen van onze toekomstig zeevarenden.”

“Met de installatie van deze free fall lifeboat krijgt niet alleen de MAH, maar ook de gemeente Harlingen de moderne maritieme uitstraling die ze verdient”, vult Arjen Mintjes aan, directeur Maritieme Academie Harlingen.

Al jaren wordt de specialistische training Proficiency in Survival Crafts and Rescue Boats (PSCRB) - in het Nederlands bekend onder de titel Training Reddingmiddelen - voor de MAH-samenwerkende scholen verzorgd op de locatie in Harlingen. Naast de klassieke lifeboat wordt de free fall lifeboat steeds vaker toegepast aan boord van zeeschepen. Met de uitbreiding kunnen nu alle in de praktijk voorkomende scenario’s in een veilige omgeving worden getraind. Zeevaartstudenten uit Urk, Delfzijl, Terschelling, Amsterdam en IJmuiden komen tijdens hun opleiding allemaal een kleine week naar Harlingen om daar procedures en vaardigheden te trainen met survival en rescue boats. Ook de studenten uit Harlingen zelf trainen uiteraard op de installatie.  Er is genoeg ruimte voor de deelnemersgroepen op de installatie en ook kan de boot rondom worden geïnspecteerd.

Aan de hand van een ontwerp van de firma ADONIN is het project door aannemer De Boer & De Groot in samenwerking met North Sea Davit and Lifeboat Services (NSDLS) gerealiseerd. Om deze investering mogelijk te maken, is een financiële ondersteuning ontvangen van het Vaderlandsch Fonds.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda