Nieuws

Nieuwe aflevering tv-serie de Witte Swaen

Vanaf aanstaande zondag (26 september) herhaalt Omrop Fryslân de serie over de bouw van het schip van Willem Barentsz. In de serie wordt het proces van de bouw van de Witte Swaen gevolgd. In iedere aflevering is een vrijwilliger de hoofdpersoon van de vertelling. Er is een vijfde deel aan de serie toegevoegd. Deze aflevering gaat over de tuigage van het schip, waar vooral het laatste jaar aan gewerkt is.

Hoofdpersoon van de nieuwe aflevering is Janine Oosterloo, die in het verleden meewerkte aan de bouw van de Halve Maen (Half Moon) in Amerika. De Halve Maen was het VOC-schip dat, onder leiding van kapitein Henry Hudson, in september 1609 de haven van New York binnenvoer. De kennis die ze opdeed over de tuigage van dit schip draagt ze nu over op de vrijwilligers op de Barentszwerf in Harlingen. Kilometers touw en tientallen blokken verwerken ze op de traditionele manier in de tuigage van het schip. Oosterloo: “We maken geen model, maar een werkend schip. In wat we maken klimmen we straks naar boven en we hijsen er de zeilen mee. Het is dus belangrijk te beseffen dat de tuigage echt gebruikt gaat worden en veilig moet zijn.”

Het eerste deel van de serie is op zondag 26 september te zien vanaf 17.30 uur en vervolgens ieder uur. De volgende delen zijn op 3, 10, 17 en 24 oktober te volgen. De serie is geproduceerd door videomaker Bernard Kramer.

|Doorsturen

BuienradarAgenda