Nieuws

Nabestaanden gecrashte Halifax weer in Harlingen

HARLINGEN - Het echtpaar Richard en Catherine Leach was gisteren voor de vijfde keer vanuit Engeland naar Harlingen gekomen om tijdens Dodenherdenking op 4 mei de slachtoffers van de crash van Halifax JB924 bij Wijnaldum op 13 mei 1943 te herdenken. 

Ian Pritchard met het zinken oorlogskruis van de gesneuvelde Edwin Pritchard (neef van zijn vader), Vanessa Pritchard, Richard en Catherine Leach-Gell en Pamela Thompson in het Hannemahuis bij de mini-expositie over de crash van de Halifax JB924 op 13 mei 1943 bij Wijnaldum.

Bij de crash kwamen zeven van de acht inzittenden om het leven. Bommenrichter Harry Gell, de vader van Catherine, was de enige die de crash overleefde. Zes slachtoffers van de crash werden begraven op het kerkhof in Wijnaldum, de zevende werd begraven op het kerkhof van Dongjum.

 

Richard Leach speurt nog altijd naar nabestaanden van de omgekomen bemanning van het vliegtuig. Dit jaar was hij er in geslaagd om een nabestaande van piloot Edwin Pritchard  (Royal Air Force) op te sporen. Ian Pritchard en zijn vrouw Vanessa uit Bristol en hun nicht Pamela Thompson uit Den Briel kwamen met Richard en Catherine Leach naar het Hannemahuis, waar voor hen een kleine expositie was ingericht met een maquette van de crash en foto’s die in 1943 van het vliegtuigwrak bij de boerderij van Schat aan de Haulewei waren gemaakt. Ian Pritchard mocht voor deze gelegenheid even het zinken oorlogskruis van Edwin Pritchard, de neef van zijn vader, vasthouden.

 

De oorlogsgraven in Wijnaldum kregen eerst een tijdelijk houten kruis, later een tijdelijk zinken kruis, dat later weer werd vervangen door een grafsteen. Vier van de zinken oorlogskruisen zijn bewaard gebleven, waaronder die van sergeant Edwin Pritchard; deze worden nu in Gemeentemuseum het Hannemahuis bewaard.

|Doorsturen