Nieuws

Museumweekend in Hannemahuis en Kazemattenmuseum

Aanstaand weekend (13-14 april) is het weer Nationaal Museumweekend. Thema is ‘Ons echte goud’. In Gemeentemuseum het Hannemahuis staan een verguld zilveren theebus uit 1736 en twee tentoonstellingen centraal. In en rond het Kazemattenmuseum barst het van de activiteiten.

Verguld zilveren bus of theebus met deksel, door Sybren Pieters Sonnema 1736. Bruikleen Ottema-Kingma Stichting.

Zaterdag 13.30-15.00 uur is er een muzikaal optreden van Las Muchachas in het Hannemahuis. Las Muchachas (Marianne van der Molen, Esther Wermers en Margreet Oostenrijk) spelen Zuid-Amerikaanse tango’s, Klezmers en salonmuziek.

Op zowel zaterdag als zondag vertelt Hugo ter Avest, directeur van het Hannemahuis, over het vakmanschap van Harlinger goud- zilversmeden,  en bijzondere voorwerpen in het museum. De vergulde theebus, in 1736 gemaakt door de Harlinger meester zilversmid Sybren Sonnema, is een rijk versierd voorwerp. Op de bus zijn onder andere drie portretbustes van twee vrouwen en een man in antieke kledij te zien, afgewisseld door drie vlammende toortsen.

Openingstijden: zaterdag 12.00-17.00 en zondag 12.00-17.00 uur. Toegang € 1.

Schepen bij Kazemattenmuseum

Een heuse filmster inmiddels. De voormalige mijnenveger Sittard had een filmrol in ‘Dunkirk’. Het schip wordt in de vaart gehouden door de zeekadetten uit Harlingen. De Sittard is het hele weekeinde bij het museum te bezichtigen. Het korps Zeekadetten staat klaar om het publiek rond te leiden over het schip.

De klassieke reddingboot De Zeemanspot van het Helders Historisch Reddingboten Collectief komt naar Kornwerderzand om het gehele weekeinde rondvaarten rond het museum te verzorgen voor het publiek. Tegen een geringe vergoeding kan het publiek meevaren op dit varend erfgoed.

Re-Enactment

Dit jaar strijken diverse troepen uit de periode ’39-45 op Kornwerderzand neer. Binnenlandse Strijdkrachten, Nederlandse soldaten uit de tijd van de Mobilisatie, Luchtbescherming, Oranjewacht en ook een detachement Duitse soldaten. 

CV 90 Commandovoertuig

Het 44e Pantser Infanterie Bataljon uit Havelte komt met een CV 90 Commandovoertuig. Dit voertuig is bij het Nederlandse leger in gebruik als infanteriegevechtsvoertuig en kan niet alleen infanteristen vervoeren, maar zelf ook actief deelnemen aan het gevecht met een 35 mm snelvuurkanon.

Jeep

Met een originele Jeep kan het publiek pendelen over het gehele museumterrein. Voor boekenliefhebbers is een tweedehands boekverkoop. Verder kan de liefhebber genieten van vers gerookte paling.

Het hele weekeinde is er een gereduceerde openingsprijs van € 2 voor volwassenen en € 1 voor kinderen. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

|Doorsturen