Nieuws

Lood uit wrak van 1746

Museum Kaap Skil sponsort lood expeditieschip Willem Barentsz

Aanstaande zondagmiddag (7 juli) vaart een zeil-/roeisloepje de haven van Harlingen binnen met aan boord een broodje lood uit 1746. Het lood is bestemd voor de Witte Swaen, de replica van het expeditieschip van Willem Barentsz.

De zeil-/roeisloep van het expeditieschip van Willem Barentsz heeft een broodje lood opgehaald uit Texel. Museum Kaap Skil, het museum van jutters en zeelui, leent 6000 kilo lood uit aan het expeditieschip Willem Barentsz, voor een periode van 10 jaar. Het broodje lood is het eerste broodje van de circa 60 broodjes die worden uitgeleend.

 

Het expeditieschip van Willem Barentsz uit 1596 wordt in Harlingen door vrijwilligers gereconstrueerd. Ruim 27.000 uren zijn er al aan gewerkt en er wordt druk aan de afbouw gewerkt. Er zijn nog 3000 uren te gaan - dan kunnen de zeilen worden gehesen, dan kan het ruime sop worden gekozen.

 

Om voor een goede stabiliteit zorg te dragen, is er nu al 15.000 kilo lood in het schip geladen. Het nog ontbrekende restant van 6000 kilo komt uit een scheepswrak, het zogenaamde loodwrak, dat in de vroege jaren 80 in de Westelijke Waddenzee is gevonden. Duikers Hans Eelman en Jac Betsema hebben dit lood toen boven water gehaald. Het wrak zelf is geheel vergaan. Ieder broodje lood is gestempeld met 1746. Het eeuwenoude lood krijgt nu een prachtige tweede kans/bestemming. 

Gisteren is op Texel het lood plechtig overgedragen door Museum Kaap Skil aan de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz. Een broodje is toen in het sloepje geladen.

 

De zeil-/roeisloep wordt zondagmiddag rond 15.00 uur in de haven van Harlingen verwacht. Dan krijgt het eerste loodbroodje uit 1746 een plek in de Witte Swaen van de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz.

|Doorsturen

BuienradarAgenda