Nieuws

Ms Friesland 30 jaar in dienst bij Rederij Doeksen

HARLINGEN - Veerboot ms Friesland is 30 jaar onderdeel van de Doeksen-vloot. Afgelopen zondag was het precies 30 jaar geleden dat het schip haar eerste dienstreis maakte, vanaf Terschelling naar Harlingen.

Rederij Doeksen viert dit jubileum met gratis ijs voor alle kinderen op de afvaarten van ms Friesland, korting op gebak en een winactie op Facebook. Twee medewerkers van Rederij Doeksen die dit jaar óók 30 jaar in dienst zijn, worden dit weekend feestelijk in de bloemetjes gezet.

Vanaf 2020, als de nieuwe LNG-catamarans in de vaart worden genomen, wordt de Friesland reserveschip, maar dit jaar mag ze nog even haar spierballen laten zien!

In het algemeen waren de passagiers vol lof over de Friesland bij de ingebruikname. De Friesland was ruimer en luxer dan alle andere Doeksenschepen en ook bood de Friesland meer horecavoorzieningen dan de rest van de vloot destijds. Nieuw was ook de introductie van bagagewagens, waarop men de bagage kon plaatsen. Dat was in het begin ook nog wel even wennen en zoeken voor de reizigers, als men vergat het nummer van het karretje te onthouden.

Door de jaren heen kreeg de Friesland te maken met verschillende aanpassingen. Het schip kreeg bijvoorbeeld een bulbsteven (torpedovormig onderdeel van de boeg onder de waterlijn) om de vaarprestaties te verbeteren. Ook werd de bekende blauwe band om de ramen aangebracht, klapstoelen werden vervangen door banken en de capaciteit werd flink omlaag bijgesteld. Mochten er aan boord conform certificaat destijds 1750 passagiers mee, tegenwoordig worden er niet meer dan 850 reizigers aan boord gelaten om de overtocht zo comfortabel mogelijk te houden.

|Doorsturen