Nieuws

Mogelijk tweede broodfonds in Harlingen

Bij voldoende belangstelling wordt er een tweede Harlinger broodfonds opgericht. Op woensdag 23 september is er een informatieavond in de Lichtboei voor mensen uit Harlingen en omgeving. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en je kunt kennismaken met andere geïnteresseerden. Bij voldoende deelname worden op deze avond afspraken vastgelegd voor het nieuwe broodfonds.

Er is al een broodfonds in Harlingen, maar dit fonds zit vol. Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, ontwikkeld door en voor ondernemers. Arbeidsongeschiktheid is een risico voor de ongeveer anderhalf miljoen zelfstandigen in ons land. Kleine groepen zelfstandigen met verschillende beroepen spreken in een broodfonds af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. Vaak wordt dit soort voorzieningen ook wel aangeduid als een ‘schenkkring’. De ‘BroodfondsMakers’ begeleiden de oprichting van individuele groepen en zorgen ervoor dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Alleen groepen die zijn opgezet door de BroodfondsMakers en die voldoen aan de voorwaarden zijn een ‘Broodfonds’ en mogen die naam gebruiken. Broodfondsen zijn betaalbaar, kleinschalig en transparant.

Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte. Daarvoor zet je elke maand een vast bedrag opzij. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Die kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.
Je kiest het schenkingsniveau dat bij je inkomen past. Wil je zelf een hoge schenking, dan schenk je ook meer aan de zieken in je broodfonds. Kies je voor een lager niveau, dan schenk je minder.

Over je Broodfonds beslis je samen, daarom is het belangrijk dat je elkaar kent en de bijeenkomsten bezoekt. Als jij arbeidsongeschikt wordt zijn er geen controlerende artsen, in plaats daarvan zie je elkaar en weet iedereen naar wie hun geld gaat.
De informatieavond in de Lichboei begint om 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden verplicht op https://www.broodfonds.nl/nieuws/agenda/harlingen_eo__1.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda