Nieuws

Moederschip voor waterscouts?

De Harlinger waterscouts hebben een groter schip op het oog, als uitvalsbasis voor zeildagen en -kampen op de Friese meren. Een flink deel van de financiering is al rond. “Maar we zijn er nog niet”, laat bestuurslid Chris Elsinga weten. “Aan jeugdleden, vrijwilligers en enthousiasme bij ons geen gebrek, maar we zijn nog niet bij de financiële eindstreep.” Volgende week start de vereniging daarom een crowdfundingsactie.

In gedachten zien de scouts zich al heerlijk ronddobberen op hun wachtschip, met de witte zeilen van hun Lelievletten rondom aan de horizon afgetekend tegen de blauwe hemel. “Bij Harlingen is er voor kleine zeilboten maar weinig geschikt vaarwater,” zegt Chris Elsinga, “vandaar dat we graag vaker met onze jeugdleden op de meren willen gaan varen. Dan krijgen ze het zeilen beter en sneller onder de knie. Met een schip waarop kan worden gekookt, gegeten en geslapen komt dat vaarplezier onder handbereik en daarmee ook het halen van hun zeildiploma. Dus wij gaan ervoor!”

Crowdfunding

Het gedroomde schip moet alles bij elkaar een kleine € 72.000 kosten. Daarvan denken de scouts nu al zo’n 80% bij elkaar te hebben, mede dankzij veel zelfwerkzaamheid. Maar de laatste loodjes wegen het zwaarst. Daarom gaat de vereniging iedereen in Harlingen en omstreken oproepen een duit in het zakje te doen. “Mensen die jeugd- en jongerenwerk een warm hart toedragen bijvoorbeeld, de watersport in zijn algemeenheid of de Harlinger waterscouts in het bijzonder”, licht Chris Elsinga toe. “De kracht van crowdfunding zit ’m in véél mensen die allemaal íets doen. Zo kun je samen iets groots realiseren. Vele kleintjes maken een grote, dat hadden onze voorouders allang uitgevonden.”

Raad en daad

Al vanaf de start van de groep in 1988 kunnen de waterscouts voor ondersteuning een beroep doen op het bedrijfsleven. Support kwam bijvoorbeeld jarenlang van Technische Jachtservice Sjors Dotinga, van ’t Anker en Walinga Scheepsbenodigdheden. De toenmalige Vakopleiding Scheepsbouw Harlingen bouwde in de jaren 90 zelfs twee zeilvletten en een motorvlet voor de groep, als eindexamenprojecten. En anno 2021 kloppen de scouts nooit vergeefs aan bij de ‘overburen’ zoals SRF, Jachtservice Bijko en BijRinus Offshore & Partijhandel. “We hopen dat ook andere Harlinger bedrijven ons dit keer willen steunen, maar we rekenen zeker óók op veel particulieren. Vrienden en bekenden, maar ook oud-scouts bijvoorbeeld, watersporters en noem maar op. Zelf gooien we er de komende tijd ook nog een aantal leuke acties tegenaan.” Eerst echter de crowdfundingsactie, wat de scouts betreft. Volgende week daarover meer in deze krant.

|Doorsturen

BuienradarAgenda