Nieuws

Moeder eend logeert in Harlinga

Het was wel even schrikken toen mevrouw Kok-Faber op een morgen haar gordijnen open deed. Ze had enkele dagen eerder haar bloembakken gevuld met leuke plantjes en die lagen tussen de aarde op de grond. Baldadigheid, was de eerste gedachte. Maar er was een ongenode gast: moeder eend had de bloembak uitgekozen als broedplaats.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Mevrouw Kok-Faber woont op de benedenverdieping van Harlinga. Een prachtige plek met een mooi en ruim terras. En met mooie bloembakken. Dat vond ook moeder eend, die een bloembak opeiste.

Er scharrelden al een paar dagen lang  wat eenden rond het terras. “Ik had ze al een paar keer weggejaagd”, vertelt mevrouw Kok. “Maar ze kwamen steeds weer terug. Toen heb ik de strijd maar opgegeven.”

Daarna heeft moeder eend er een nestje gemaakt. Inmiddels liggen er zeven of acht eieren in, waar ze op zit te broeden. Ze komt niet van het nest af. “Een prachtig gezicht”, vindt mevrouw Kok, die het eerst niet leuk vond maar nu volop geniet.

Maar nu dient zich een ander gevaar aan: eksters! Mevrouw Kok is bang dat de kuikentjes straks ten prooi zullen vallen aan de roofzuchtige eksters. “Dat zou heel jammer zijn.”

|Doorsturen