Nieuws

Mobiel bellen met 50 procent toegenomen door corona

Vorig jaar is het aantal belminuten en het datagebruik van mobiele telefoons flink toegenomen. Ook het aantal belminuten met een vast toestel nam voor het eerst in vijf jaar weer toe. Dat blijkt uit de nieuwe Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De coronamaatregelen zijn de vermoedelijke oorzaak van deze stijging.

 

Aantal belminuten met vaste telefoon met 5,5 procent toegenomen

Het aantal mobiele belminuten ligt in 2020 op 43 miljard, wat een stijging is van 42 procent ten opzichte van 2019. In de drie jaren daarvoor (2016-2019) lag het aantal belminuten met een mobiele telefoon nog op zo’n dertig miljard. Ook het aantal belminuten met vaste telefoons is voor het eerst sinds vijf jaar met 5,5 procent naar 9,4 miljard minuten gestegen. In de voorgaande vijf jaar daalde het aantal belminuten voor vaste telefonie juist met gemiddeld veertien procent. We zien wel een verschuiving van bellen via traditionele telefonie, zoals ISDN en PSTN, naar bellen via digitale telefonie. Traditionele telefonie is vorig jaar met 30 procent gedaald, terwijl digitaal bellen juist met 15 procent is gestegen. De Telecommonitor laat ieder jaar de ontwikkelingen zien in de telecomsector. Denk hierbij aan mobiele diensten, vaste telefonie en televisie. 

 

Bijna een biljoen aan mobiele data verbruikt

Een telefoon kopen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Volgens een representatief onderzoek van Telecompaper heeft 99 procent van de Nederlanders tussen de 16 en 18 jaar een mobiele telefoon. Dat betekent dat er ook steeds meer mobiele data wordt verbruikt. In 2020 verbruikte Nederlandse consumenten voor het eerst bijna een biljoen MB aan mobiele data. Dat is een stijging van 25 procent ten opzichte van 2019. We stuurden wel een stuk minder sms'jes: 15 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal mobiele aansluitingen is in 2020 licht gestegen met 133.000 aansluitingen. Hierdoor is het totaal aan mobiele aansluitingen uitgekomen op 22,3 miljoen. 

 

Meer huishoudens aangesloten op glasvezel

In heel 2020 kwamen er 500.000 glasvezelaansluitingen bij. Dat is een stuk meer dan in 2019, toen er maar 180.000 nieuwe aansluitingen werden gerealiseerd. Op dit moment beschikken ongeveer 3,9 miljoen van de 8 miljoen huishoudens in Nederland over een glasvezelaansluiting. Dat betekent dat bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is aangesloten op een glasvezelnetwerk. Glasvezel is het netwerk van de toekomst. Met glasvezel kun je internetten met de snelheden van het licht. Een groot voordeel van glasvezel is dat de up- en downloadsnelheid hetzelfde is. Glasvezel is noodzakelijk om het toenemend datagebruik per huishouden aan te kunnen. Bovendien is zonder glasvezel geen 5G mogelijk. De 5G-zendmasten zijn namelijk aangesloten op het glasvezelnetwerk. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda