Nieuws

Misthoorn toch terug dankzij goedkope Wi-Fi-oplossing?

HARLINGEN - Een besturingskabel van 130.000 euro is helemaal niet nodig - met een microcomputer van enkele euro’s kun je de misthoorn op de Harlinger Zuiderpier weer werkend te krijgen. Dat stelt de initiatiefgroep ‘Misthoorn terug op de Zuiderpier’, nadat het college van B en W vorige week in een raadsinformatiebrief stelde dat terugkeer van de misthoorn te duur is.

Door de discussie die daarop volgde, kreeg de initiatiefgroep afgelopen weekend bijval van ict-technici. “Wat blijkt,” schrijft de initiatiefgroep in een e-mail aan de gemeenteraad, “die besturingskabels zijn helemaal niet nodig, dus die kosten van € 130.000 hoeven er niet te zijn waardoor hét argument voor het niet terugplaatsen van de Harlinger Misthoorn niet meer aanwezig is.”

Eind vorig jaar kreeg de raad te horen dat de misthoorn was gedemonteerd, en dat het klankbord spoorloos was. Vorige week bleek uit de raadsinformatiebrief dat de hoorn weer in werkende staat verkeert. Maar voor terugplaatsing zou een kabel door de Zuiderpier gelegd moeten worden. Dat zou naar schatting 130.000 euro kosten. Daar bovenop komen dan nog € 2600 voor de misthoorn en een onbekend bedrag voor de bedieningsinstallatie.

Volgens deskundigen is de oplossing echter een microcomputertje van enkele euro’s en met Wi-Fi aan boord. “Samen met een simpel relaisboardje kan die de misthoorn op afstand aan- en uitschakelen”, aldus de initiatiefgroep. “De Wi-Fi omgeving is probleemloos en snel te realiseren. Voor ict-technici een simpele oplossing die ook nog eens weinig kost. Elektriciteit is al aanwezig voor potvis en lichtsignaal op de pier. Bovendien zijn er in de directe omgeving zonnepanelen gemonteerd. Dit zou volgens hen voldoende moeten zijn.”

De initiatiefroep vraagt de gemeenteraad om nader onderzoek naar deze oplossing. “Wij zijn van mening dat er te eenzijdig naar een oplossing is gezocht en denken dat nu met deze praktische oplossing niets meer in de weg staat voor terugplaatsing van ONZE misthoorn.”

|Doorsturen

Jack de hacker

2019-07-02 20:02:50

Zodra die misthoorn terug is zal ik dat kreng en haar Wifi hacken.
Dan laat ik die misthoorn te pas en onpas loeien.
Zal ze leren! Kut mist! 

Be

2019-07-03 13:25:03

Iets voor een ontwerp wedstrijd? Met een Raspberry Pi4 of Arduino board kom je voor een paar honderd euro een heel eind.

BuienradarAgenda