Nieuws

Misthoorn mogelijk toch terug op Zuiderpier

HARLINGEN - Burgemeester Roel Sluiter gaat onderzoeken of de misthoorn teruggeplaatst kan worden op de Zuiderpier, als deze zachter en niet ’s nachts zal loeien. Die opdracht kreeg hij woensdag van de gemeenteraad, die daarmee terugkwam van een eerder besluit: in 2016 was een raadsmeerderheid tegen de terugkeer van de misthoorn.

De initiatiefgroep Misthoorn Harlingen liet het er niet bij zitten, en volgens een juridisch adviseur van deze misthoornliefhebbers, is de terugkeer van de misthoorn mogelijk. Niet voor navigatie maar als een waarschuwingssignaal (eventueel met lichtsignaal), waarbij rekening wordt gehouden met inwoners die voorheen geluidsoverlast ervoeren. Verder hoeft de gemeente niet op te draaien voor het beheer van de misthoorn: nu de haven verzelfstandigd is, kan Port of Harlingen (in opdracht van Rijkswaterstaat) de misthoorn bedienen.

 

Dit plan viel goed bij CDA, D66, Harlinger Belang, PvdA en VVD. De misthoorn maakt deel uit van het Harlinger culturele en maritieme erfgoed, schrijven ze in een motie. “Veel Harlingers missen het geluid van de hoorn tijdens mistige dagen en zouden graag zien dat de misthoorn terugkeert.” De motie geeft Sluiter opdracht in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat, Port of Harlingen en de beweging Misthoorn Harlingen.

 

ChristenUnie en Wad’n Partij stemden tegen het voorstel. Volgens Wim Wildeboer van de Wad’n Partij moeten tegenstanders van de misthoorn ook betrokken worden bij het onderzoek. Marga Liefting zei dat veel mensen in haar achterban blij zijn met de stilte. En: “De misthoorn is geen natuurlijk dood gestorven. Hij is de keel omgedraaid. De mensen hadden er echt genoeg van. Hoe vaak gaan we de misthoorn straks herstellen?”

“Als je hier geboren en getogen bent, en als je hier woont, hoort de misthoorn er gewoon bij”, zei Tjepke van der Pol. “Wat ons betreft wordt hij zo vaak als nodig gerepareerd.”

Liefting: “Mensen in mijn achterban zij hier ook geboren en getogen en zijn blij met de rust. Wat hen betreft hoeft het niet.”

|Doorsturen

D Hiemstra

2018-02-23 18:31:53

laat hem s.v.p niet terug keren, alle voorstanders spreken er over dat ze lekker kunnen slapen als hij loeit, en hier schrijven dat hij nacht uit gezet wordt.  wat van zin heeft dat ding dan, wij wonen nog geen 500 meter van dat ding af. Dus laat hem maar mooi zwijgen.

Buienradar



Agenda