Nieuws

Misthoorn: het kan altijd groter en luider

Terwijl de gemeente nog in overleg is met Rijkswaterstaat en Port of Harlingen over het terugplaatsen van de Harlinger misthoorn, werd de redactie van de HC geattendeerd op de Sumburgh Head Foghorn; een meer dan honderd jaar oude, heel grote - en luide - misthoorn op Shetland. In werking te zien - een aanrader - op YouTube.

(Foto: Ronnie Robertson, Sumburgh Foghorn & Lighhouse, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons)

Deze grote ‘toeter’ naast de Sumburgh Head vuurtoren is in 1906 in gebruik genomen en werkt dankzij een kleine machinekamer, met een 44 pk dieselmotor. De Sumburgh Head Foghorn is te horen op meer dan dertig kilometer.

 

In 1987 is de megamisthoorn uit gebruik genomen. De vuurtorengebouwen doen tegenwoordig dienst als vakantiehuis. Nadat de misthoorn in verval raakte, is deze gerestaureerd en de hoorn klinkt alleen nog bij speciale aangelegenheden.

 

Een filmpje van de jaarlijkse loeibeurt van de Sumburgh Foghorn staat op YouTube. De maker van het filmpje meldt daarbij dat de hoorn veel luider klinkt dan in het filmpje, en dat het audio-algoritme van YouTube het geluid zachter maakt.

 

Begin dit jaar gaf een raadsmeerderheid B en W de opdracht bezig te gaan met de terugkeer van de Harlinger misthoorn op de Zuiderpier (ChristenUnie en Wad’ Partij stemden tegen). Daarbij moet rekening worden gehouden met omwonenden. Het overleg loopt dus, en verder kon de gemeente daar nog niks over melden.

|Doorsturen