Nieuws

Mirjam Oving: Noodhulp in Zuid-Soedan

Mirjam Oving vertrok in mei 2014 naar Zuid-Soedan, waar ze voor de noodhulporganisatie Medair werkte. Ze deed zo nu en dan verslag in de Harlinger Courant, en kwam in 2016 terug naar Harlingen. Onlangs ging ze weer naar Zuid-Soedan, om in te vallen. Over ongeveer drie weken is ze weer terug in Harlingen, en hier is het laatste bericht uit Zuid-Soedan.

Door Mirjam Oving

Mirjam Oving en het team van verloskundigen.

Ik kan me zo voorstellen dat er wel eens gedacht wordt dat noodhulp alleen in acute situaties gedaan wordt. Meestal is dat natuurlijk ook zo. De realiteit is dat noodhulp in een land als Zuid-Soedan langdurig nodig is.

 

Renk, de plaats waar ik sinds 2014 heb gewerkt, valt sinds 2013 onder de noemer ‘noodhulp’. Gedurende die 4 jaar heb ik wel dingen zien veranderen. De eerste keer dat ik hier aankwam was de stad bijvoorbeeld bijna leeg, iedereen was gevlucht richting de grens met Soedan of zelfs tot in Soedan. Nu 4 jaar later zie je gelukkig weer veel meer mensen op straat, in het centrum maar ook in de buitenwijken. Kinderen gaan weer naar school en er is bedrijvigheid.

Heel langzaam aan werken er weer een paar mensen in het ziekenhuis...

 

Schijn bedriegt

Helaas kan ik niet zeggen dat er geen noodhulp meer nodig is. Als ik heel eerlijk ben, lijkt de nood alleen maar groter te worden en dan doel ik op de ondervoeding bij kinderen. Dit neemt juist elk jaar toe. Er zijn natuurlijk ook meer kinderen teruggekomen naar deze stad. Maar bij kinderen onder de 5 jaar (de doelgroep voor wat betreft ondervoeding) is de voedingstoestand slecht.

De producten op de markt zijn enorm duur geworden en zijn schaars, er is weinig keuze. De prijzen gaan per week omhoog en sinds de grens met Soedan gesloten is sinds eind maart dit jaar, gaan ze nog sneller omhoog. Het probleem ‘de nood’ wordt dus uiteindelijk alleen maar groter.

 

Wat betreft het ziekenhuis; daar werken nu een paar mensen, maar ze hebben de nodige middelen en medicijnen niet. Ook kunnen ze geen mensen opnemen, alleen consultaties doen. Ze hebben bijvoorbeeld ook geen functionerende operatiekamer. Er wordt nu een plan gemaakt op hoger niveau, vanuit de overheid, in samenwerking met andere organisaties. We hopen dat dit de komende maanden en jaren zal gaan verbeteren, zodat onze diensten in de gezondheidszorg hier niet meer nodig zullen zijn.

 

Voedingsprogramma

In onze Medairklinieken zien we dagelijks nog steeds dik tweehonderd patiënten. Daarnaast is er een verloskundige-afdeling die 24 uur per dag open is, waar gemiddeld zo’n tachtig bevallingen per maand plaatsvinden en dagelijks vele zwangere vrouwen voor hun controles komen. Op een aantal plekken hebben we kliniekjes met een voedingsprogramma die steeds meer kinderen in behandeling nemen. Dan is er nog de opnamemogelijkheid voor ernstig ondervoede zieke kinderen, waar mensen 24 uur per dag terecht kunnen. Dagelijks worden daar ook nieuwe patiëntjes opgenomen, het loopt vol.

We gaan richting ‘the lean season’ zoals ze dat hier noemen (mager seizoen). Dit houdt in dat er naar alle verwachting de komende maanden steeds minder voedsel hier zal zijn, want er kan pas in de regentijd weer gezaaid worden en de oogst van vorig jaar is volledig op.

Noodhulp, het blijft dus hard nodig. Op zondag 5 en zaterdag 11 augustus zal er een tv-uitzending zijn bij het programma EO Metterdaad, opgenomen in Renk, een paar weken geleden. De moeite waard om te bekijken!

 

Naar huis

Over een paar weken kom ik weer terug naar Harlingen, maar het werk hier in Zuid-Soedan gaat door. Ik heb gedurende de laatste jaren vele mensen hier in mijn hart gesloten en je zult mij niet horen klagen als er een rij voor de kassa staat of over wat dan ook. Laten we dankbaar zijn dat we in een land zonder oorlog en honger leven en niet hoeven te vluchten voor ons leven.

Ik heb hier veel geleerd; de puurheid, het doorzettingsvermogen en de dankbaarheid van de mensen die ik ontmoet heb zullen me altijd bijblijven. De leefomstandigheden die ik hier met eigen ogen gezien, gevoeld en geroken heb zullen me altijd weer met beide benen op de grond zetten als ik terug ben in Harlingen en denk dat ik het moeilijk heb... Ik ben dankbaar voor deze ervaring en voel me een gezegend mens! Elhamdililaj zeggen ze hier dan, Dank aan God.

 

EO Metterdaad over Medair

Zondag 5 augustus (10 minuten uitzending) NPO2, 10.05 uur

Zaterdag 11 augustus (25 minuten uitzending) NPO2, 18.21 uur

Een ernstig ondervoed kindje, voor en na de behandeling.

|Doorsturen