Nieuws

Mirjam Oving even terug in Zuid Soedan

Mirjam Oving vertrok in mei 2014 naar Zuid-Soedan, waar ze voor de noodhulporganisatie Medair werkte. Ze deed zo nu en dan verslag in de Harlinger Courant, en kwam in 2016 terug naar Harlingen. Ze is nu weer even terug in Zuid-Soedan, en doet verslag in de HC.

Sinds begin april ben ik weer aan het werk in Zuid-Soedan, deze keer voor drie maanden. Weer even terug op de plek waar ik vanaf 2014 heb gewerkt voor noodhulporganisatie Medair. Ik heb getwijfeld of ik weer een stukje aan de krant zou sturen maar ik doe het toch, want ik wil de situatie in dit land bij jullie onder de aandacht blijven brengen.

 

We horen er niks meer over in het nieuws, maar helaas is de oorlog in Zuid-Soedan nog niet voorbij en zijn er nog steeds grote gebieden waar ondervoeding bij kinderen onder de vijf jaar toeneemt. De gevolgen zijn groot, er is zo goed als geen medische hulp en de gevluchte mensen kunnen nog steeds niet terug naar waar ze vandaan komen. Het werk van Medair gaat dus gewoon door en ik mag daar voor een korte periode aan meewerken.

 

Wat me opvalt is dat er steeds meer kinderen ondervoed zijn, de voedingsprogramma’s die we hebben zijn enorm uitgebreid. De mensen kunnen de prijzen voor het voedsel op de markt niet betalen. Ze proberen geld te verdienen met het snijden van gras of andere kleine werkzaamheden, maar dit betaalt erg weinig. Het blijft in- en intriest dat hele gezinnen soms dagen geen eten hebben, omdat ze het gewoonweg niet kunnen kopen. Zelf wat verbouwen kost veel tijd. We zitten nu dicht bij het regenseizoen en dan kan er weer wat geplant worden, maar tot die tijd is alles zeer schaars.

 

Veel kinderen onder de vijf jaar worden ziek, mede door ondervoeding. Ze komen daarom naar de kliniek waar ze direct doorverwezen worden naar het voedingsprogramma. Als we door het vluchtelingenkamp rijden, dringt het steeds meer tot me door: onder elk rieten dakje woont een gezin dat misschien die dag helemaal geen eten krijgt. Daar kunnen wij ons geen voorstelling van maken. Gelukkig kunnen we hulp blijven bieden aan deze vluchtelingen door het werk dat we hier als Medair mogen doen.

 

De afgelopen week is er een filmteam van EO Metterdaad bij ons geweest om de nood die hier is opnieuw in beeld te brengen. Het is de moeite waard om deze uitzendingen te bekijken. Het zal in juli/augustus worden uitgezonden op tv.

Vanuit Renk doe ik jullie de hartelijke groeten,

Mirjam Oving

|Doorsturen