Nieuws

Mien Stadsje II: tekeningen en schilderijen met ‘Verborgen Harlingen’ van Rein de Valk

De tweede expositie in het eerste lustrumjaar van de altHuuskamerHarlingen wordt ingevuld door tekeningen en schilderijen van Rein de Valk. Hij is geboren (1951) en getogen in Harlingen en schilderde en tekende, gestimuleerd door opa en ooms al in zijn jeugdjaren.

Via dat tekenen belandt hij in de architectuur. Zijn afstudeerwerk aan de Academie van Bouwkunst in Groningen krijgt een nominatie voor de nationale Archiprix. Rein start een succesvol architectenbureau in Drachten, woont daar ook, maar mist Harlingen wel. Hij koopt in het oude centrum van Harlingen een woning waar hij bijna tien jaar lang een atelier had om daar in stilte aan zijn projecten te werken en waar hij vaak in de weekenden was met vrouw en kinderen.

Na een succesvolle loopbaan als architect begint Rein weer te schilderen. Hij volgt lessen bij Margreet Boonstra, Tjeerd Landman en – incidenteel - Peter van der Ploeg en Sam Drukker. Op zijn ‘te-doen-lijst’ stond het schilderen van ‘verborgen’ plekken in ‘sien stadsje’ Harlingen hoog genoteerd. De mogelijkheid om dat werk bij een oude jeugdvriend in de altHuuskamerHarlingen te exposeren gaf hem een extra stimulans. Zo maakte Rein tien schilderijen en tien tekeningen van minder bekende plekken in Harlingen. Sommige zijn voor hem bijzonder omdat hij er in zijn jeugd dichtbij woonde, of omdat hij er stage liep of vanwege zijn achtergrond als architect. Andere werken illustreren de veranderingen die ‘sien stadsje’ de laatste jaren heeft ondergaan.

Een kleurrijk beeld van Harlingen in prachtige schilderijen en mooie zwart-wittekeningen, van 21 juni tot 15 augustus  te zien in de altHuuskamer (Zuiderhaven 25), geopend op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

|Doorsturen