Nieuws

Door Ubbo Posthuma

Mensonides timmert al 40 jaar aan de weg

HARLINGEN – Op 1 oktober vierde Mensonides zijn 40-jarig bestaan. Een mijlpaal die bijzonder genoemd mag worden. Zowel de winkel als het installatiebedrijf is heden ten dagen niet meer weg te denken. Niet alleen in Harlingen maar ook in de hele provincie.

Foto HC: Joachim de Ruijter

Jan Mensonides is geboren in Cornwerd, waar zijn ouders een boerderij hadden. Zoals meestal gebruikelijk, gingen de jongens naar de ambachtsschool. Dat was ook met Jan het geval. Na het behalen van zijn diploma kwam hij op 16-jarige leeftijd te werken bij installatiebedrijf Van der Hoop in Makkum, dat later door van der Weerd werd overgenomen. Naast het werken ging hij ook nog 3 dagen in de week naar de avondschool om zijn vakdiploma’s te behalen. In 1972 en 1973 werden de benodigde papieren behaald.

Maar Jan Mensonides wilde graag een eigen zaak beginnen en oriënteerde zich onder meer in Harlingen. Daar nam hij op 1 oktober 1978 de winkel van firma De Haan over op de Grote Bredeplaats 2. De start vond plaats met vier medewerkers en de werkzaamheden bestonden uit gas-, water-, en verwarmings-technische installaties. In 1980 werden de elektrotechnische installaties hieraan toegevoegd. Zijn echtgenote Ans runde daarbij de winkel. Maar al snel was er sprake van ruimtegebrek en na 15 jaar werd het naburige pand Grote Bredeplaats 8 aangekocht. Het installatiebedrijf groeide gestaag verder. Er kwamen vertegenwoordigers, bedrijfswagens en leveranciers met hun vrachtwagens moesten achter het pand in de nauwe Hondenstraat hun goederen afleveren.

Uiteindelijk werd in 1992 besloten een nieuwe werkplaats te bouwen aan de Hermesweg, waar het installatiebedrijf tot aan de dag van vandaag nog gevestigd is. Het bedrijf werd gesplitst in installatiebedrijf Mensonides en de winkel EP: Mensonides. In 1999 werd de winkel verplaatst naar de huidige plek aan De Vormer 2, waar men nu ook alweer 20 jaar is gevestigd. Een prachtige winkel met de nieuwste snufjes op het gebied van radio-, tv, audio installaties en witgoed. Zowel Jan als echtgenote Ans hebben in al die jaren keihard gewerkt om hun bedrijf naar grote hoogte te stuwen. Inmiddels is het zo langzamerhand een echt familiebedrijf geworden. Menno (42), Radboud (40), Niels (31) en Jelmer (29) zijn allemaal op hun eigen manier betrokken bij de onderneming(en). Dat Menno uiteindelijk in de winkel zou komen was geen verrassing. Als 14-jarig jochie was hij na schooltijd altijd in de winkel te vinden. Dat ging soms wel eens ten koste van het huiswerk. Maar alles is toch nog goed gekomen en is Menno inmiddels een niet meer weg te denken persoonlijkheid in de winkel. Maar Mensonides blijft groeien. In november 2016 werd een winkel gestart te Sneek en op 13 december wordt in Bolsward een winkel geopend.

Zijn er nog speciale acties in verband met dit jubileum. Menno laat terecht weten: “Wie jarig is trakteert.” Dit doen ze met een speciale actie. Wie in de winkel iets koopt kan een formuliertje invullen en maakt kans op 40 prachtige prijzen. O.a. een TV, speaker, wasmachine, koffiezetter, wasdroger, soundbar, koelkast, stofzuiger en nog veel meer mooie prijzen. De actie loopt tot de kerstdagen. Maar ook kan men een 40 inch TV winnen door de oudste kassabon in te leveren. Deze actie loopt tot 31 oktober.

Inmiddels weten Ans 65) en Jan (68) dat het bedrijf bij hun zonen in goede handen is. Zij gaan binnenkort terecht een stapje terug doen. Genieten zal nu het credo zijn, al zal dat de eerste tijd wel moeilijk worden. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda